Een cadeau uit dankbaarheid: klokken in toren van de Sint Jozefkathedraal in Groningen

Katholiek (stad) Groningen wacht op 1 november een bijzondere Allerheiligen dankzij een uniek cadeau van een van haar gelovigen.

Het cadeau, twee grote kerkklokken van tussen 1000 en 1500 kg per stuk, hangt sinds dinsdag in de 78 meter hoge toren van de Sint Jozefkathedraal in de binnenstad van Groningen. Gulle gever Rieks Kroon keek met tallozen toe hoe de bronzen klokken gisteren met een hoge kraan naar hun plek boven de bisschopskerk werden getakeld.

Parochiaan Kroon stelt de klokken beschikbaar

Ze waren vorige week al door klokkengieter Simon Laudy uit Finsterwolde afgeleverd bij de bisschopskerk, en zondag door bisschop Ron van den Hout van bisdom Groningen-Leeuwarden gewijd.

Parochiaan Kroon stelt de klokken beschikbaar uit dankbaarheid. ,,Ter meerdere eer en glorie van God, van wie wij afhankelijk zijn’’, zei hij eerder. Ze dragen de namen van zijn kinderen, die beiden naar drie heiligen zijn vernoemd. Op de klokken staan afbeeldingen van Sint Maarten (beschermheilige van de stad en de parochie) en Bonifatius, de beschermheilige van het bisdom.

Boodschap

Kroon verwacht dat het niet alleen zijn kinderen en hemzelf, maar alle Stadjers wat doet als ze de klokken straks horen. ,,Als je wat in de put zit, hoor je een boodschap van Anna, Maria, Theresa, Petrus, Jozef of Henricus.’’

Dat komt goed uit, want de nieuwe klokken luiden voor het eerst op Allerheiligen. Toine Daelmans uit Lierop (NB) heeft tot 1 november de tijd om ze installeren, met de nieuwe klokkenstoel. Of ze dan tegelijk met de bestaande vier klokken te horen zijn, is volgens pastoor Rolf Wagenaar nog onbekend. ,,Voor zo’n hoogmis luidden we altijd tenminste drie klokken. Die verdeling moeten we nog opnieuw maken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu