Een digitale kleedjesmarkt, tekeningen voor de Koning en een thuistoost: Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag

Koningsdag zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. Foto: ANP

De 53ste verjaardag van Koning Willem-Alexander is dit jaar net even anders. Vanwege de coronacrisis vieren we op 27 april geen Koningsdag, maar Woningsdag. Dat kondigde de Oranjebond woensdag aan. De Oranjeverenigingen van Groningen en Assen vinden dat een prima oplossing.

Met het verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni zijn de koningsdagvieringen in het hele land afgelast. Ook het bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht gaat niet door. De Oranjebond komt nu met een nationaal alternatief: met Woningsdag willen ze thuiszittend Nederland verbinden ten tijde van de coronacrisis.

Woensdagochtend maakte de bond het programma bekend. Zo komt er op 27 april onder andere een nationale toost en een digitale kleedjesmarkt. Ook kunnen kinderen tekeningen maken of een brief schrijven voor de Koning.

‘Het hele draaiboek lag al klaar’

Peter van der Linden, voorzitter van de Oranjevereniging Oranje Nassau in Groningen, zag het initiatief woensdagochtend eerst op het nieuws voordat hij een brief van de bond las. Hij is blij dat de Oranjebond met dit alternatief is gekomen nu Koningsdag niet meer kan doorgaan in de stad Groningen.

Het verbod op evenementen hakte er in bij Van der Linden. ,,Laat ik vooropstellen dat ik volledig achter het besluit van de RIVM en de regering sta om Koningsdag niet door te laten gaan, maar ik moest wel even slikken. Het hele draaiboek lag al klaar. De artiesten, het hoofdpodium op de Vismarkt, de kleedjesmarkt, bijna alles was al geregeld.”

‘Een feestnacht op anderhalve meter gaat nou eenmaal niet’

De Groningse oranjevereniging organiseert zelf dus niks meer voor de Stadjers. De geplande activiteiten en geboekte artiesten zijn zoveel mogelijk verplaatst naar de viering van 2021. ,,Dit jaar kunnen we gelukkig meeliften op de plannen van de Oranjebond. Het luiden van de klokken, de kinderen tekeningen laten maken. Dat soort initiatieven zijn goed”, zegt de voorzitter.

Voor Koningsnacht is overigens geen alternatief gevonden. ,,Koningsnacht is toch vooral een feestnacht. Dat gaat met anderhalve meter afstand nou eenmaal niet”, aldus Van der Linde.

Assen krijgt online-Koningsnacht

Ook Lodewijk Osse van Oranjevereniging Assen is tevreden. ,,Woningsdag is een leuk initiatief, en een prima oplossing nu dat Koningsdag niet doorgaat vanwege corona.”

Osse organiseert al jaren Koningsdag in Assen. Maar zijn inspanningen zijn dit jaar tevergeefs: ,,Ik heb alles moeten afzeggen. De rommelmarkt, de kindermarkt, artiesten die zouden optreden. Er zou zelfs een kinderboerderij komen met 70 dieren. Het is heel jammer, maar ik begrijp het natuurlijk wel.”

Koningsnacht in Assen krijgt wél een passend afstandsalternatief. ,,Van 20.00 tot 23.00 gaan we de Koningsnacht livestreamen op Facebook en ClubNU.nl”, zegt evenementenorganisator Tessa de Wilde. Daardoor hoefde zij niet alle geboekte artiesten af te bellen. DJ-duo Twice As Nice zal op de avond van 26 april nog steeds plaatjes draaien. Alleen dan niet voor een vol plein, maar voor de camera.

Nieuws

Meest gelezen

menu