Een echte student fietst verlicht door het leven

Jessica en Sydney (links) trappen voor verlichting. Foto Jan Willem van Vliet

Fietsers zonder licht zijn een gevaar op de weg. Daar werkt TeamAlert aan, zoals woensdag op de RUG.

Fietsers zonder licht zijn een gevaar op de weg. Daar werkt TeamAlert aan, zoals woensdag op de RUG.

Wennen
Meer fietsen dan mensen. Jessica (20), Sydney (19) en Joanna (20) uit Amerika kunnen hun ogen niet geloven. Ze zijn net gearriveerd in Groningen om een half jaar psychologie te studeren. Hoe anders is het straatbeeld hier, in deze fietsstad, vergeleken met hometown New York.

,,Wij doen alles met de auto, zo ver weg wonen we van de universiteit. Bij ons zijn auto's wat fietsen hier zijn'', zegt Jessica, die net als haar twee stad- en studiegenoten naarstig op zoek is naar een fiets om de komende tijd mee te kunnen komen in Groningen. Het zal wel even wennen zijn, dat fietsen hier, te midden van zo veel andere fietsers.

Verkeersveiligheid
In de hal van het Academiegebouw stuiten de drie op het frisse vierkoppige team van TeamAlert, een stichting die zich richt op verkeersveiligheid voor jongeren. Die wil studenten er attent op maken dat ze op de fiets zichtbaar moeten zijn. Actueel, zeker omdat er afgelopen weekend drie jonge fietsers verongelukten, en ook omdat studenten vaak op oude barrels rijden waarvan de verlichting vaak niet op orde is.

TeamAlert heeft twee fietsen in de hal opgesteld waarop met moeite studenten plaatsnemen. Trappen ze hard, dan verschijnen filmpjes waarin een vermoeide studente zich klagerig aan afwas en boodschappen zet. Moraal van het verhaal: een echte student fietst verlicht door het leven.

Handtekening
Erg happig zijn studenten niet op de actie. De drie nieuwkomers uit New York vinden alles nog leuk, maar veel studenten schuiven haastig voorbij. Of zetten dan nog net hun handtekening, een symbolische verklaring dat ze voortaan licht op hun fiets zullen dragen. In ruil voor de handtekening krijgen ze gratis thuiskomertjes (wegwerplampjes). ,,Mijn moeder hamert altijd op de verlichting en extra fietslichtjes zijn altijd fijn'', verklaart student Alex Krol (19) zijn handtekening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu