Een fietsenstalling onder de Vismarkt? Mogelijk plek voor 1500 fietsen

Er komt mogelijk een fietsenstalling onder de Grote Markt.

De gemeente Groningen laat onderzoeken of een fietsenstalling voor maximaal 1500 fietsen onder de Vismarkt haalbaar is.

De behoefte aan extra fietsenstallingen in de binnenstad is groot. ,,Vooral in de avonden en in het weekeinde wordt de problematiek extra duidelijk’’, zegt verkeerswethouder Paul de Rook (D66). Er moeten in totaal vijf- tot zesduizend plekken bij. Het is niet mogelijk die op straat te realiseren en de gemeente onderzoekt daarom of er ook panden, zoals leegstaande winkelruimtes en kelders als fietsenstalling kunnen worden gebruikt. De Rook: ,,Het beperkt de ruimte voor onder meer voetgangers en de markt.’’

Maximaal zesduizend extra fietsplekken in binnenstad nodig

Op de Vismarkt zijn tweeduizend plekken nodig. Een ondergrondse stalling voor duizend tot vijftienhonderd fietsen is volgens De Rook ‘een serieuze optie’. ,,Het is een kostbare oplossing.’’ Hij denkt dat er over een jaar meer duidelijkheid is.

Andere plekken die in beeld zijn voor exra stallingen zijn de Westerhaven (1000), Grote Markt (1000), universiteit (1000) en Zuiderdiep (1000).

De gemeente was al begonnen met het inzetten van zogeheten fietsstewards die fietsers erop wijzen als ze hun rijwiel verkeerd neerzetten. Ook helpen ze nog een plekje te vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu