Een gedaan, nog negen te gaan: de eerste gasput bij Uiterburen in Zuidbroek is afgesloten en verwijderd

Het weghalen van de tien gasputten op de locatie Uiterburen in Zuidbroek verloopt voorspoedig. De eerste gasput is definitief afgesloten en weggenomen en de NAM is bezig met het wegnemen van de tweede.

De locatie Uiterburen is al sinds 2008 buiten gebruik. 

De locatie Uiterburen is al sinds 2008 buiten gebruik.  Foto: Google Street View

De afgelopen tijd is de speciale opruimtoren in Zuidbroek opgebouwd om een begin te maken met het weghalen van de aanwezige ondergrondse gasputten.

De locatie Uiterburen is de eerste locatie van het Groningen-gasveld waar de gasputten definitief worden afgesloten en opgeruimd. Hier wordt al sinds 2008 geen gas meer gewonnen. De bovengrondse installatie is al verwijderd. Na de werkzaamheden is er aan het oppervlakte niets meer te zien van de gaswinningsactiviteiten. De werkzaamheden moeten in het voorjaar van 2021 zijn afgerond.

Niet 5, maar 8 gaslocaties worden gesloten

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft besloten acht gaslocaties in het Groningengasveld te sluiten: Ten Post, ‘t Zandt, Leermens, Overschild, Eemskanaal, Siddeburen en Bierum. Op deze plekken is geen gaswinning meer mogelijk. Net als bij Uiterburen worden deze gasputten in de toekomst verwijderd. Wanneer de werkzaamheden plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu