Minima mogen gratis kamperen bij de stad Groningen. 'Normale campings door corona veel te vol en te duur'

Initiatiefneemster van de minimacamping Esmeralda Bos zit voor het podium van Paradigm, haar kinderen spelen op het aangelegde strand. Foto: Reyer Boxem

Tentjes in alle soorten en maten, een heus strandje en een berg speelgoed: Esmeralda Bos (36) bekijkt ‘haar’ minimacamping met genoegen. Drie van haar vijf kinderen spelen voor het hoofdpodium van Paradigm op het Suikerunieterrein in Groningen: „Ik wil dat ze na de vakantie op school wat te vertellen hebben.”

De camping is deze week van maandag tot en met woensdag geopend voor gezinnen uit de Stad die geen geld hebben om op vakantie te gaan. Behalve initiatiefneemster van de camping, leeft Esmeralda zelf ook van een minimuminkomen en woont ze de komende dagen op de camping. Haar gezin leeft op 100 euro leefgeld per week. Het geld wat ze verdient met haar werk als begeleider van minimagezinnen gaat naar de kredietbank.

Daardoor is op vakantie gaan normaal al een grote uitdaging, maar door de coronacrisis is het door vakantiegangers in eigen land hartstikke druk op de campings. „De prijzen zijn zo hoog, voor mij is het onbetaalbaar.”

Tentje in het park?

Een vriendin van Esmeralda opperde voor de grap om dan maar een tentje in het Molukkenplantsoen op te zetten. Hebben de kinderen toch nog het idee op vakantie te zijn geweest. Maar dat werd nét even anders, want waarom zou alleen haar gezin van een mooie vakantie mogen genieten, dacht ze?

„Voor heel veel kinderen is het na de zomervakantie toch anders als ze op school worden gevraagd wat ze in de vakantie hebben gedaan.” Om dan niets te kunnen delen terwijl de vriendjes en vriendinnetjes hun avonturen in geuren en kleuren uitleggen, kan lastig zijn.

Het initiatief kwam Marlous Oynhausen ter ore, zij had wel een gedenkwaardig plekje in gedachten. Ze is projectleider van de Suikertuin en coördineert initiatieven van bedrijven op het SuikerUnie-terrein. Het hoofdpodium van Paradigm op het terrein is leeg, minima zoeken een plek voor een camping: één en één is twee. „Paradigm zei direct ‘ja’.”

Slechte patronen doorbreken

Nog geen maand later staan om het podium drie dagen lang twintig tenten voor zestig minima uit De Hoogte, Indische buurt en Korrewegwijk. Iets betalen hoeven zij niet, alles is gesponsord. Er is een uitgebreid programma, met theater een speurtocht en veel bewegen. „We willen iedereen het gevoel geven dat we samen op vakantie zijn”, zegt Esmeralda. „Samen spelen, sporten, koken”, ze lacht: „en afwassen, dat moet ook gebeuren.”

Esmeralda hoopt zo ook patronen te helpen doorbreken. Zo is er extra aandacht voor gezond eten en sporten. Ook kunnen mensen nieuwe contacten leggen. „Je weet dat je je staande moet houden, en je weer een weg naar boven moet vinden.” Door te laten zien dat gewoonten die ongezond zijn om te buigen zijn tot gezonde ritmes, hoopt ze daar in te kunnen helpen. „Je zult het nooit in drie dagen wegnemen. Het hoeft ook niet direct, het is een duwtje naar een goede oplossing.”

Als dit jaar een succes blijkt, hoopt Esmeralda volgend jaar een minimacamping voor alle Stadjers te kunnen realiseren. „Dit is een try-out, ik hoop het volgend jaar veel groter te maken, ik gun het iedereen heel erg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu