Een half jaar corona, het lijkt een eeuwigheid. Weet jij nog wat er gebeurde? Van de markt in Wuhan tot de hand van Rutte

Een half jaar corona. Weet jij nog wat er allemaal gebeurde?

Corona waart een half jaar rond en lijkt niet meer weg te denken. Een half jaar lijkt voor velen een eeuwigheid. Wat is er gebeurd? Het virus in 31 sleutelmomenten.

December 2019 - Eerste besmetting Wuhan

Het virus duikt op in Wuhan in China. Het gaat eerst om symptomen van een ‘longontsteking van onbekende oorsprong’. In januari wordt het virus voor het eerst geïdentificeerd.

Januari 2020 - Verspreiding in China

Het virus verspreidt zich vanuit Wuhan naar andere delen van China. Eind januari zit het aantal besmettingen in China boven de tienduizend.

Januari - Verspreiding andere landen

Half januari duikt het virus buiten China op; eerst in Aziatische landen en de VS. Later ook in Frankrijk, Australië, Canada, Duitsland, Finland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Spanje. In februari volgen vele andere landen en lopen de aantallen snel op.

21 februari - Eerste clusteruitbraak Italië

Er zijn zestien bevestigde besmettingen in de Italiaanse regio Lombardije. Een dag later volgen nog eens zestig besmettingen. Italië is hiermee het land met de meeste geconstateerde besmettingen buiten Azië. Op dezelfde dag valt het eerste sterfgeval in het land. Begin maart is Italië harder getroffen dan welk ander land in de EU ook. De beelden van de ic’s in Italië gaan de hele wereld over.

27 februari- Eerste Nederlandse besmetting

De eerste besmette Nederlander is een feit. Het gaat om een man van 56 uit Loon op Zand die onlangs in Noord-Italië is geweest. De patiënt verblijft in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

1 maart - Virus in Drenthe

Een man uit Dalen is besmet met corona. Hij heeft carnaval gevierd in Tilburg. Hij is de eerste besmette noorderling.

9 maart - Hygiënemaatregelen en hamsteren

Het aantal besmettingen in Nederland loopt gestaag op. De regering komt met meerdere hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, niezen in de elleboog en het verzoek geen handen meer te schudden. Het leidt tot hamstergedrag in de supermarkten. Vooral toiletpapier, handgel en paracetamol gaan hard. Rutte roept op vooral niet te hamsteren: er is genoeg voor iedereen. Gebarentolk Irma Sluis viel op met haar vertolking van het woord hamsteren (en groeide uit tot een nationale held).

9 maart - Rutte geeft hand

Bij de persconferentie waarop Rutte oproept geen handen meer te geven geeft de premier zelf een hand aan Jaap van Dissel. De Beelden gaan de hele wereld over.

11 maart - Pandemie

De verspreiding van Covid-19 staat officieel te boek als pandemie: een epidemie op wereldwijde schaal. Op die dag overschrijdt het aantal gevallen in Nederland de 500.

12 maart - Blijf thuis en sluitingen

Iedereen in Nederland wordt opgeroepen thuis te blijven bij klachten en sociaal contact te mijden. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Hogescholen en universiteiten sluiten deuren.

15 maart - Meer sluitingen

Alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops moeten sluiten. Een dag later gaan alle basisscholen en kinderdagverblijven dicht, alsmede scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

15 maart - Introductie anderhalve meter

De anderhalvemeter regel wordt geïntroduceerd.

16 maart - TV-toespraak Rutte

Minister-President Mark Rutte spreekt het land toe over het coronavirus. 7,6 miljoen mensen kijken. Voor het eerst sinds de oliecrisis in 1973 richt een premier zich in een live tv-toespraak rechtstreeks tot de Nederlanders.

 

17 maart - Applaus voor zorgmedewerkers

Op dinsdagavond 17 maart klappen veel Nederlanders voor zorgmedewerkers en anderen die het land draaiende houden.

23 maart - Intelligente lockdown

Er komen strengere maatregelen. Groepsvorming van meer dan twee personen in de publieke ruimte wordt verboden. Bijna alle contactberoepen worden verboden. Onder meer kappers en masseurs sluiten deuren. Huishoudens mogen nog maximaal 3 mensen ontvangen. Bij overtreding is er kans op een boete van 390 euro. Bedrijven lopen kans op 4350 euro boete.

2 april - NOW-regeling

De NOW-regeling gaat in. Werkgevers kunnen voor drie maanden een tegemoetkoming tot 90 procent in financiering van loonkosten krijgen.

3 april - Eerste patiënt in Groningen verlaat ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis in Groningen ontslaat de eerste coronapatiënt van de intensive care. Jan Goossens uit Breda lag er sinds 21 maart. Hij was de eerste patiënt met het coronavirus die op de ic in Groningen terechtkwam en ook de eerste die weer mocht vertrekken. De man werd uitgezwaaid door het zorgpersoneel.

7 april - Druk op ic’s

Op het hoogtepunt liggen er 1312 mensen met corona op de intensive cares in Nederland. Eerder bleek dat Nederland maximaal 1700 patiënten aan zou kunnen en opschalen zou niet mogelijk zijn.

7 april - Aankondiging app

Ministier Hugo de Jonge maakt bekend een app in te willen zetten die laat zien of iemand in de buurt is geweest van een persoon die met corona besmet is.

21 april - Alle evenementen afgelast

Alle evenementen tot 1 september worden in elk geval afgelast. Dit betekent definitief einde voor festivals als Pinkpop en Lowlands.

24 april - Financiële gevolgen

De financiële klap is enorm. Het Ministerie van Fnanciën spreekt uit dat het begrotingstekort in het gunstigste geval 92 miljard euro zou bedragen. Ook wordt duidelijk dat het kabinet KLM financiële steun verleent in ruil voor een loonoffer van personeel.

4 mei - Dodenherdenking zonder publiek

De Jaarlijkse dodenherdenkingen vinden doorgang, maar zonder publiek. De volledige dam werd afgezet voor de kranslegging.

11 mei - Uit de lockdown

Kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures mogen vanaf 11 mei weer open. Ook buitensporten zijn weer toegestaan en bibliotheken openen.

1 juni - Horeca weer open

Terrassen mogen weer open. Ook restaurants kunnen open met max 30 gasten. Ook bioscopen mogen weer open, zij het met regels.

1 juni - Mondkapjes ov

Vanaf vandaag zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht.

1 juli - Restaurants weer open

Restaurants, bioscopen, cafés en theaters mogen weer open voor maximaal 100 personen.

4 juli - Vakantielanden kleuren oranje

De zomervakantie begint. In veel landen zijn risico’s op besmetting. Sommige landen die eerst ‘geel’ waren, kleuren later ‘oranje’. Vakantiegangers die uit zo’n gebied komen moeten twee weken in quarantaine.

1 september - Sportscholen mogen weer open

Na veel onvrede onder sporters en sportschoolhouders mogen ook de sportscholen weer open.

1 september - Foto’s Grapperhaus

Foto’s van minister Grapperhaus die op zijn eigen bruiloft coronaregels overtreedt leiden tot discussie. Een dag later zegt hij in de Tweede Kamer snikkend dat het hem spijt. Hij blijft aan als minister.

10 september - Uitbraak onder studenten

Bij studentenvereniging Navigators in Groningen zijn tien mensen besmet. Later loopt dit aantal op naar 50. Ook een toenemend aantal studenten buiten die vereniging raakt besmet. Opvallend is dat er veel meer jongeren corona lijken te hebben dan in het voorjaar, Groningen springt eruit als zeer jonge stad. Een oorzaak schuilt er deels in dat er meer getest wordt.

16 September - Oplopend aantal besmettingen

Nadat het aantal coronabesmettingen flink terugliep in mei, juni en juli, loopt het aantal vanaf augustus weer op en is er sprake van een piek in september. Dat komt mede doordat er veel meer getest wordt. Wereldwijd is sprake van bijna 30 miljoen gevallen. Een kleine miljoen mensen overleen aan het virus. In Nederland is sprake van zo’n 85.000 gevallen. Ruim 6000 mensen overleden aan het virus.

Nieuws

Meest gelezen

menu