Haring happen in reuzenrad: manier voor deze ondernemer uit Overschild om toch nog wat geld te verdienen?

Reuzenradbouwer Jan Lamberink uit Overschild ziet brood in de combinatie van een rondje reuzenrad met een versgebakkenken visje. Foto: Peter Wassing

Hoe kom je als kermis-exploitant tijdens de intelligente lockdown nog aan brood op de plank? Reuzenradbouwer Jan Lamberink uit Overschild meent een nieuw verdienmodel te hebben gevonden in een combinatie van vermaak en vis eten. Hij wil mensen vis verkopen die ze vervolgens in een van de gondels van het reuzenrad kunnen oppeuzelen.

Lamberink is nog druk met de uitwerking van zijn idee. Of het binnenkort in de praktijk wordt gebracht is nog de vraag. ,,Of dit kan is afhankelijk van de vraag of we er vergunning voor krijgen.” Een aanvraag heeft de ondernemer nog niet gedaan. ,,We willen dit plan eerst op papier goed uitwerken volgens alle nieuwe coronamaatregelen die dinsdag zijn afgekondigd.” Vooruitlopend op de toestemming heeft hij al wel een mobiele viskraam gekocht. ,,Iedereen houdt van een visje.”

Feeëriek verlichte draaiende reuzenraderen in Overschild

De reuzenradbouwer uit Overschild lokte begin april duizend mensen naar de feeëriek verlichte draaiende reuzenraderen in Overschild. De combi van een draaiend reuzenrad plus de verkoop van vis hoeft niet beperkt te blijven tot het terrein van Lamberink. ,,We kunnen overal gaan staan waar we vergunning krijgen en waar de ruimte is.” Op zijn eigen terrein heeft Lamberink al uitgevogeld waar geparkeerd moet worden en hoe mensen voldoende afstand van elkaar moeten houden.

Lamberink en zijn medewerkers kwamen al pratend op kantoor op het idee vis te verkopen in combinatie met een rondje in het reuzenrad. ,,Hoe kun je geld verdienen als kermis-exploitant in deze tijd, was de vraag. Mijn zoon heeft recent een ijscokar gekocht en trekt daarmee door Hoogezand. Zo kwamen we op het idee om een viskraam voor het reuzenrad te plaatsen.”

Kermisbranche is ‘vergeten sector’

Volgens Lamberink is de kermisbranche een ‘vergeten’ sector. ,,Deze ondernemers hebben kapitalen geïnvesteerd en zij verdienen helemaal niets. Neem nou zo’n reuzenrad, dat kost kapitalen.”

Volgens de ondernemer is het plan in de praktijk goed uitvoerbaar. ,,Mensen komen in de auto en plaatsen hun bestelling. Die maken we klaar en leggen het eten in één van de gondels. Vervolgens roepen we de mensen en dan kunnen ze plaats nemen om hun visje te eten.”

Met 4 in plaats van zes mensen in de gondel

De 24 gondels aan het reuzenrad hangen op anderhalve meter afstand van elkaar. In de gondel, waar normaal plaats is voor zes personen, wordt een tafel geplaatst. Per gondel kunnen dan vier mensen met hun snack een ronde maken.

De ondernemer hoopt dat hij de combi vis en reuzenrad ergens na na 20 mei in de praktijk kan brengen. Alles hangt echter af van officiële toestemming.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu