Een kip blijft een kip in pluimveeslachterij Storteboom in Kornhorn. Ook als de plofkip uit de supermarkt verdwijnt

Ondanks het aangekondigde einde van de verkoop van de plofkip in de supermarkten, verandert er in kippenslachterijen weinig. Dat zegt directeur Martine Onderdijk van pluimveeslachterij Storteboom in Kornhorn.

Een kippenslachterij in Nunspeet. Door het langzaam verdwijnen van de plofkip zal er in de slachterijen weinig veranderen.

Een kippenslachterij in Nunspeet. Door het langzaam verdwijnen van de plofkip zal er in de slachterijen weinig veranderen. Foto archief ANP/Robin van Lonkhuijsen

Als laatste super maakte de Boni-markt woensdag bekend uiterlijk over twee jaar te stoppen met de verkoop van plofkippen. Dat betekent dat er vanaf 2023 alleen nog verse kip in het schap van de super ligt met minimaal één Beter-leven ster. Onder plofkippen worden vleeskuikens verstaan die in korte tijd snel groeien, terwijl ze met veel andere dieren in een stal zitten. Ze komen nooit buiten, worden na een dag of veertig geslacht en wegen dan twee kilo.

De grote supermarkten zijn al sinds 2016 bezig afscheid te nemen van de plofkip. Albert Heijn beloofde afgelopen maart ook om de verkoop van plofkippen te beëindigen. In de horeca en de groothandel worden overigens ook plofkippen verhandeld en dat blijft voorlopig zo.

Mijlpaal

Actiegroep Wakker Dier heeft jaren campagne gevoerd voor het uitbannen van de plofkip. ,,Dit is een mijlpaal’’, aldus woordvoerder Anne Hilhorst. Het Beter leven-keurmerk, waarvoor de groep zich beijvert, betekent onder meer dat kippen langzamer groeien en meer ruimte krijgen, onder meer buiten.

Volgens directeur Martine Onderdijk van Storteboom in Kornhorn, dat onderdeel is van het Engelse bedrijf 2 Sisters Food Group, verandert er door het geleidelijk verdwijnen van de plofkip weinig aan het slachtproces. ,,Voor onze bedrijfsvoering heeft dit geen gevolgen. Een kip is een kip. Het slachtproces blijft hetzelfde. Wij slachten wat onze klanten willen verkopen’’, zegt ze.

Bovendien heeft de sector zich er al jaren op kunnen voorbereiden. ,,We krijgen hier mee te maken, maar het is niet nieuw. Dit is een transitie die al geruime tijd bezig is. We doen hier trouwens ook al heel veel Beter-leven kippen in onze pluimveeslachterij’’, aldus de directeur.

Bij Storteboom in Kornhorn werken zo’n 250 mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu