Een komen en gaan van topbestuurders bij politie, justitie en rechtbank in Noord-Nederland

Met de komst van Diederik Greive heeft het Openbaar Ministerie in Groningen, Drenthe en Friesland sinds deze week weer een eerste man. Binnen de top van de organisaties die samen de strafrechtketen vormen in Noord-Nederland is het een komen en gaan van bestuurders. Een stand van zaken.

De nieuwe hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

De nieuwe hoofdofficier van justitie Diederik Greive. Foto: Corné Sparidaens

Diederik Greive beloofde vrijdagochtend tijdens een informele bijeenkomst met de pers dat hij de komende jaren blijft. Dat heeft hij ook moeten beloven toen hij werd aangenomen. ,,Ik ben geen wisselspeler.’’ Kijkend naar de staat van dienst van Greive dan geeft die enig vertrouwen: de man staat al sinds 1992 op de loonlijst van het Openbaar Ministerie (OM). ,,En ik heb ook wat met het Noorden.’’

Diederik Greive werd vrijdagmiddag op een buitengewone zitting van de Rechtbank Noord-Nederland geïnstalleerd, samen met acht ‘nieuwe’ rechters. Hij herhaalde tijdens de zitting wat hij ’s ochtends had beloofd: ,,Ik blijf, vijf, zes, zeven jaar.’’

Onrust in strafrechtketen

De strafrechtketen wordt gevormd door de politie, het OM en de rechtbank. In alle drie organisaties heerst onrust, van een beetje tot heel veel.

Bij de politie lijkt die onrust steeds meer op een natuurlijke staat van zijn. Want wanneer is daar nou geen onrust? De invoering van de nationale politie (2013) heeft weinig goeds gebracht. Agenten die het echte werk moeten doen, op straat, raken in moordend tempo uitgeput, waarschuwden de vakbonden deze week. Acties dreigen

De hoogste baas van de politie in Noord-Nederland heet Gery Veldhuis. Hij zit er sinds januari 2018. Binnen het korps zullen ze hem vast kennen daarbuiten in hij een grote onbekende. Anders dan in het verleden heeft de politie geen gezicht. In september stapte de tweede man, Ronald Zwarter, op. Hij is nu plaatsvervangend chef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), gevestigd op Bonaire. Hij vertrok met stille trom.

Gezicht van het OM

Bestuurders van de politie en OM hebben, in hun contacten met gemeenten en burgemeesters, veel invloed op het lokale beleid. Is het van belang dat een organisatie als de politie of het OM een gezicht heeft?

Diederik Greive vindt van wel, zegt hij desgevraagd. Hij wil dat de komende jaren ook zijn. ,,Het gaat niet om mijn persoon, maar een organisatie als het OM heeft wel een gezicht nodig.’’

De voorganger van Greive heet Guus Schram. Hij kwam (vanuit de Antillen) in september 2017 om in augustus 2019 zijn biezen te pakken. Schram kon binnen het justitie-apparaat iets beters krijgen. Daar is uiteraard niets mis mee, maar een zo snel vertrek was niet de bedoeling toen hij in het Noorden werd aangesteld.

Ook de tweede man bij het OM, Gert Veurink, is recent vertrokken, na een dienst van nog geen drie jaar. Veurink is sinds begin deze maand de hoogste leidinggevende bij de politie-eenheid Oost-Nederland.

Grootste problemen bij rechtbank

De grootste problemen binnen de top van de noordelijke ‘strafrechtorganisaties’ doen zich momenteel voor bij de rechtbank Noord-Nederland. Gelijk met Greive werd Madelon de Wilde vrijdag geïnstalleerd, zij als bestuurder in het gerechtsbestuur van de rechtbank. Voorheen werkte ze als gemeentesecretaris van de opgeheven gemeente Haren.

De Wilde werd geïnstalleerd, met mooie woorden, maar op een raar moment: op een moment dat het bestuur waarvan zij sinds februari dit jaar deel uit maakt, zwaar onder vuur ligt. De rechtbankbestuuders zouden te veel manager zijn en worden verantwoordelijk gehouden voor een onveilig werkklimaat.

Om die reden stapte drie weken geleden - volledig onverwacht - rechtbankpresident Maria van de Schepop op. De tweede man binnen het (driekoppige) gerechtsbestuur, Albert Ploeger (sinds oktober 2017) probeert nu orde op zaken te stellen.

Als het zo doorgaat is de gisteren aangestelde Diederik Greive de langst zittende bestuurder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu