Het beeld van Groningen: Een meloentje bij Vinkhuizen

De ‘halve meloen’ van architect Pieter Oegema. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: kunststof koepel.

Het bouwsel heeft iets van een UFO, of misschien meer een iglo. En de locatie, voor die flat, maakt het geheel nogal onwerkelijk. Alsof we op de set van een sciencefictionfilm of fantasyfilm zijn beland.

Voor ons valt het moeilijk te plaatsen, maar in 1970 waren de Groningers waarschijnlijk snel gewend aan deze kunststof koepel aan de Friesestraatweg bij Vinkhuizen. De ontwerper, architect Pieter Oegema, had een reputatie als het aankwam op gebouwen gemaakt van polyester. ‘Plastic is het nieuwe baksteen’ had zijn slogan kunnen zijn. De ‘halve meloen’, zoals hij zijn prototype koepel bijna liefkozend noemde, was makkelijk uit te breiden door er andere identieke koepels aan te koppelen. Prefab, snel op te bouwen en relatief goedkoop. ,,En je kunt er gerust een sigaretje in opsteken zonder dat er bubbeltjes in de wand komen’’, aldus Oegema.

Tot massaproductie is het niet gekomen en de ‘meloentjes’ zijn een stille dood gestorven. Misschien was Oegema zijn tijd te ver vooruit met deze tiny houses.


Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu