De openbare boomgaard van Vlagtwedde heet d'Appelhof en bestaat 10 jaar; volwassenen bakken taarten met de vruchten en de schoolkinderen krijgen er de mooiste biologielessen

De kinderen van De Clockeslach genieten van hun lessen in d'Appelhof. Foto: Huisman Media

De openbare boomgaard van Vlagtwedde, d’Appelhof, werd 10 jaar geleden geopend. Sindsdien is hij voor de volwassenen en schoolkinderen van het dorp een bron van vermaak.

Aan de rand van Vlagtwedde ligt d’ Appelhof. De boomgaard van het dorp waar iedereen mag komen en die zijn 10de verjaardag viert.

Op deze dinsdag vereren leerlingen van basisschool De Clockeslach en hun juf Esther van Es de jarige tuin met een bezoek. De kinderen plukken en eten appels en tonen zich kenners van de rassen. Rassen met mooie namen als rode dijkmanszoet en beauty of bath.

Bloembollen

Die kennis is logisch want de kinderen komen regelmatig in de tuin, net als die van de andere dorpsschool, De Zaaier. ,,De jongste kinderen poten bloembollen, de ouderen helpen bij het plukken, en ook op andere momenten zijn we hier te vinden’’, vertelt juf Esther.

De onderwijzeres is ook bestuurder van de Stichting d’Appelhof die de boomgaard beheert en er activiteiten, zoals snoeicursussen organiseert. Ze weet nog goed hoe hij in 2011 werd geopend, met dank aan de Vereniging Dorpsbelangen Vlagtwedde en drijvende kracht Haika Kuil. De vereniging had een prijs van 1000 euro gewonnen en gaf met dat geld de Vlagtwedders d’ Appelhof.

Taarten

,,Er werden 83 hoogstammige bomen in geplant, van 83 verschillende rassen’’, weet juf Esther. ,,Appel-, peren, pruimen- en ook notenbomen. Ze waren toen schriel en zijn nu veel groter. Vlagtwedders kunnen hier wandelen en appels plukken en die eten of er taarten mee bakken. En dat doen ze ook vaak. Ook wordt van het fruit sap gemaakt.’’

Maar vanaf het begin heeft de gaarde ook een educatieve functie en krijgen de schoolkinderen er biologielessen. Lessen waar ze van genieten. ,,Ik vind het leuk om hier te zijn’’, vertelt Elin Kuypers, die vandaag appels van het ras cox’s orange pippin plukt en inmiddels goed weet hoe zoet en zuur de vruchten van de bomen smaken. Wesley Rendering kan ook van alles over de tuin vertellen.

Juf Esther ziet de geestdrift lachend aan maar heeft ook zorgen. ,,We hebben vrijwilligers nodig die helpen bij het onderhoud en het organiseren van activiteiten. Als we die vinden, ziet de toekomst van d’ Appelhof er helemaal goed uit.’’

Nieuws

menu