Een nachtclub is om één voor twaalf veilig, maar één minuut na twaalf niet meer? Evenementenbranche sleept overheid voor de rechter wegens willekeurig beleid

De evenementenbranche is uitgepraat. Ze spant een rechtszaak aan tegen de staat. Reden is het besluit van het kabinet om indoor evenementen met een capaciteit van slechts 75 procent te openen en de sluitingstijd van evenementen en clubs op middernacht te houden.

De eerste oprotestmars van de evenementenbranche tegen coronabeperkingen op de Grote Markt in Groningen. Er vonden ook Unmute Us-protesten plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

De eerste oprotestmars van de evenementenbranche tegen coronabeperkingen op de Grote Markt in Groningen. Er vonden ook Unmute Us-protesten plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Foto: Peter Wassing

Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen samen de overheid voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van evenementenbouwers en de VVEM (Vereniging van Evenementen Makers).

Onderzoek is helder

De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in de branche werken. ,,Uiteraard waren wij verheugd toen er weer zicht op ruimte kwam. Echter, als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen. Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend. Erger is dat er geen enkele onderbouwing is gegeven hoe men op dat arbitraire percentage is gekomen. De uitkomst van de Fieldlab onderzoeken is helder: evenementen kunnen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs, veilig worden georganiseerd op volle capaciteit", schrijft de branche in een toelichting op de aangespannen rechtszaak.

Clubs na middernacht ineens niet veilig?

De sluitingsverplichting om middernacht lijkt eveneens een arbitraire en niet onderbouwde beslissing. ,,Waarom kan een evenement of clubavond voor middernacht wel veilig met een coronatoegangsbewijs en is het zodra het een minuut over twaalf is ineens gevaarlijk?", vragen de mensen van Unmute Us! zich af.

Doelgerichte achtie

,,Dit is een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken”, aldus initiatiefnemer Jasper Goossen.

De evenementenbranche daagt de overheid thans voor de rechter. De eis is dat alle evenementen en clubavonden weer worden toegestaan zonder beperkingen van tijd en capaciteit. Vanaf 25 september. De voorwaarde is dat iedereen zich houdt aan de maatregelen die volgens het Fieldlab-onderzoek veilig zijn gebleken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu