Een nazischat en een voorouder die ontucht pleegde. Op openbaarheidsdag − ook in de Groninger Archieven − komen duizenden gevoelige stukken op straat te liggen
Een voorvader die op water en brood werd gezet, omdat hij agenten voor ‘kwajongens’ uitschold? Och, daar kunnen we nog wel om lachen. Maar wat als de naam van een familielid dat wegens ‘ontucht’ werd veroordeeld opeens openbaar wordt? Toch is dat het gevolg van de openbaarheidsdag van de Groninger Archieven.

Archivaris Albert Beuse met het 'Register van gedetineerden, 1920-1922'. Foto: Jan Willem van Vliet
Duizenden archiefstukken met privacygevoelige informatie uit archieven overal in het land, die voorheen nog niet openbaar waren, zijn sinds begin dit jaar voor iedereen die dat wil in te zien. Zo maakte het Nationaal Archief op de traditionele en jaarlijkse openbaarheidsdag bekend dat een echte schatkaart uit het archief van het Nederlands Beheersinstituut de locatie van een nazischat in de buurt van Ommeren (gemeente Buren) aangeeft. De onbekende cartograaf was zelfs zo behulpzaam de juiste plek middels de karakteristieke ‘X’ aan te geven. Echter, niemand heeft ’m nog gevonden.
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier