Een paar duizend toeschouwers passen met gemak coronaproof op TT-circuit

Een paar duizend toeschouwers vallen in het niet op het TT-circuit tijdens de eerste DTM-autorace op zaterdag. Foto: DvhN

De eerste DTM-race op het TT-circuit wordt gewonnen door de Nederlandse Audi-rijder Robin Frijns. Het lukt vanwege het geringe aantal bezoekers zaterdag prima om het publiek zich aan de coronamaatregelen te laten houden.

De Duitse DTM-autoraces zijn een soort test voor het Asser circuit of het kan om veilig te racen met publiek in deze coronatijden. Organisator Lee van Dam van LDP International tekent ook voor de Gamma Racing Day, die eind deze maand nog veel meer publiek belooft.

Met de echte TT is het nog niet te vergelijken. Die trekt zomaar meer dan 100.000 bezoekers per dag en daar zijn de grote tribunes en toegangswegen ook op berekend. Op de eerste zaterdag van de DTM-races zijn het er zo’n drieduizend, waar er tienduizend welkom zijn. Maar er zijn dan ook geen kaartjes aan de kassa te koop, het moest allemaal online van te voren.

Gründlichkeit

Het naleven van de coronamaatregelen gaat met Duitse Gründlichkeit maar Nederlandse souplesse. Het is niet druk daarom is het best te doen. De bewakers kijken streng maar zijn vriendelijk.

Bij de toegangswegen staan borden met Keep Distance en bezoekers worden via verschillende wegen van elkaar gescheiden, zodat er niet te veel mensen tegelijk op parkeerplaatsen en bij toegangscontrole-hokjes zijn. Publiek kan niet van de ene tribune naar de andere en iedere tribune heeft zijn eigen eet- en drinkgelegenheden en toiletten.

,,Verder gezond?’’, vraagt de caissière bezoekers die hun ticket laten scannen. Wie ‘ja’ knikt mag doorlopen. Op borden voor de kassa’s staat een lange lijst met maatregelen. Zo krijgt bezoek het verzoek van te voren een app te downloaden met wat vragen over je gezondheid. ,,Maar dat is met deze vraag ook wel afgehandeld’’, zegt de caissière.

Plukjes toeschouwers

Het is even lopen van de verder weg gelegen parkeerplaatsen. Overal zijn looppaden afgezet met hekken en linten. Iedereen moet naar een vaste plek op de tribune, maar er is geen strenge controle. Her en der lopen wel beveiligers rond, maar die kijken vooral of er geen mensen te dicht bij elkaar staan of zitten.

Dat valt op de tribunes erg mee. Op verschillende plekken zitten plukjes toeschouwers maar grote delen zijn helemaal leeg. Als er een flinke regenbui valt, een uur voor de belangrijkste wedstrijd op zaterdag, gaan veel mensen even onder de tribunes schuilen. Maar zelfs daar is het nog redelijk rustig en staan de verschillende ‘bubbels’, families en vriendengroepjes, ver uit elkaar.

,,Het is heel gezellig en het publiek reageert erg prettig’’, zeggen Tom en Ankie die al jaren een van de toiletgroepen schoonhouden. ,,Leuk werk, je krijgt ook nog wat mee van de race’’, leggen ze uit.

Ze moeten dit jaar niet alleen schoonmaken maar zitten met een tafel en schoonmaakmiddelen bij de deur. Een deel van de toiletten is afgezet. Er mogen niet meer dan drie personen per toiletgroep naar binnen. ,,Iedereen houdt zich er goed aan, geen probleem.’’

Mondkapje

De rijen voor de hamburgertenten en andere horeca zijn doorgaans ook mooi ruim, met om de anderhalve meter een wachtende. En op het oog lijkt het ook prima te lukken om mensen de voorgeschreven looprichtingen te laten volgen.

Op het binnengedeelte van het circuit met de pits en andere voorzieningen voor de professionals gaat het er nog wat strenger aan toe. Daar gelden de regels van de Duitse DTM-organisatie. Fotografen en cameramensen moeten hun temperatuur laten checken en mogen absoluut niet naar de andere delen van het circuit. Iedereen draagt een mondkapje en heeft van te voren een verklaring moeten tekenen.

,,Je ziet dat het op de tribunes heel gemakkelijk mogelijk is om de afstand te bewaren’’, vindt Bertram Buikema van organisator LDP. ,,,Zo’n hoeveelheid van een paar duizend mensen verdwijnt eigenlijk op zo’n groot circuit’’, zegt Bertram Buikema van de organisatie. ,,We hopen dat er zondag wat meer mensen komen. Je merkt dat iedereen op de tribunes hier veilig kan zijn, zonder risico op besmetting.’’
Nieuws

Meest gelezen

menu