Blijven we ook met het mooie weer netjes binnen? 'Een politiebon houdt het virus niet tegen, maar als het nodig is, treden we op'

Inwoners van Groningen en Drenthe houden zich goed aan de maatregelen om verspreiding van corona te voorkomen, merkt de politie. Blijft dat ook zo nu het mooie weer eraan komt?

Naomi Hoekstra, districtschef politie Drenthe.

Naomi Hoekstra, districtschef politie Drenthe. Foto: Ed Leatemia

De coronacrisis raakt niet alleen ondernemers en hun werknemers in de portemonnee; boeven hebben het ook niet makkelijk. Zakkenrollen is een stuk moeilijker geworden en omdat bijna iedereen thuiszit, zijn ook woninginbrekers heel wat minder actief. Omdat er veel minder wordt gereden, zijn ook de aantallen verkeersovertredingen drastisch gedaald.

Het geeft de politie de kans om werk op te pakken waar ze anders minder snel aan toe komt. ,,Opsporingswerk waar we getuigen voor moeten horen bijvoorbeeld”, zegt Monique Pennings, districtschef van de politie in Groningen. ,,Dat soort werk kunnen collega’s nu heel goed vanuit huis doen, telefonisch.”

Niet dat het straatwerk voor de politie is weggevallen, benadrukt Naomi Hoekstra, de districtschef in Drenthe. ,,We hebben nu ook te maken met een noodverordening die gehandhaafd moet worden. Daar is inzet op straat voor nodig.” Samen met gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) is de politie verantwoordelijk voor het handhaven van de regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: minimaal 1,5 meter afstand houden en niet samenkomen in groepen.

'Zie je anderen die in overtreding zijn: spreek ze aan'

,,Eigenlijk zijn mensen daarvoor natuurlijk zelf verantwoordelijk”, zegt Pennings. ,,Ik zeg steeds: een bon van de politie stopt het virus niet, dat doen de burgers zelf. Er ligt voor iedereen een eigen verantwoordelijkheid om je aan de regels te houden. En zie je anderen die in overtreding zijn: spreek ze aan.”

Zien boa’s en agenten dat mensen de regels met voeten treden, dan gaan de handhavers eerst het gesprek aan. Als dit niet helpt, volgt een waarschuwing. Pas als ook dit niet werkt, volgt een boete. Dit is zowel in Groningen als in Drenthe, in de ruime week dat de noodverordening van kracht is, enkele keren voorgekomen. ,,Vooral sommige jongeren vinden het lastig”, zegt Hoekstra. ,,Die willen elkaar graag blijven opzoeken op straat. Begrijpelijk, maar het kan even niet.”

Over het algemeen houden inwoners zich juist heel goed aan de regels, zeggen de politiechefs. Maar, net als premier Mark Rutte, uiten ze wel hun zorgen over wat er overblijft van de discipline nu er een weekend met heel mooi weer aankomt. En het volgend weekend Pasen is. ,,Het is heel aantrekkelijk om lekker eropuit te gaan”, zegt Hoekstra. ,,Verspreiding ligt dan toch weer op de loer.” De politie gaat surveilleren op de bekende recreatieplekken. ,,Als het nodig is, treden we op”, waarschuwt Pennings.

Aangepaste werkomstandigheden

De werkomstandigheden zijn ook bij de politie aangepast om verspreiding binnen het korps te voorkomen. Waar het kan, werken medewerkers vanuit huis. Aangiften worden zoveel mogelijk telefonisch en via internet opgenomen. Als het moet kunnen burgers nog steeds naar het bureau komen, waar agenten op gepaste afstand van elkaar hun werk moeten doen.

Ook de agenten op straat lopen op minimaal 1,5 afstand van elkaar. En als er iemand opgepakt moet worden die mogelijk een besmettingsrisico oplevert - bijvoorbeeld als er gedreigd wordt met corona - dan doen de agenten hun mondmaskers op en medische handschoenen om. Hoekstra: ,,Als het nodig is, pakken we verdachten beet. Daar ontkomen we niet aan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu