Een regenboog op het stadhuis in Groningen. Gemeente volgt voorbeeld van 'Freunde aus München' en protesteert tegen Hongaarse anti-LHBTI-wet. Al hele dag regenboogvlag aan Martinitoren

Het stadhuis van Groningen in de regenboogkleuren, uit protest tegen de anti-homowet in Hongarije. Foto: Kor Bakker

Het stadhuis in Groningen is woensdagavond in regenboogkleuren gehuld. De gemeente protesteert hiermee tegen de anti-LHBTI-wet van de Hongaarse premier Viktor Orban en volgt daarmee het voorbeeld van München.

Groningen protesteert met de regenboog tegen een wet in Hongarije die informatie aan jongeren met betrekking tot homo- en transseksualiteit aan banden legt.

De regenboogvlag wapperde ook al de hele dag op de Martinitoren, uit protest tegen de Hongaarse wet.

Nederland is een van de twaalf EU-landen die Hongarije scherp heeft aangesproken op zijn nieuwe anti-LHBTI-wet. De landen willen dat de Europese Commissie in actie komt en zo nodig naar het Europees Hof van Justitie stapt. Nederland wil evenwel ook kijken of het zelf de Europese rechter kan inschakelen.

Duitsland-Hongarije

De UEFA heeft zich ondertussen in een verklaring verdedigd tegen kritiek dat ze geen toestemming gaf het stadion van München woensdag tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. Het logo van de Europese voetbalbond is op Twitter tijdelijk aangepast en heeft nu de kleuren van de regenboog.

Nieuws

menu