Een speeltuin voor honden

Leerlingen van het Ubbo Emmius leggen de laatste hand aan de speelplaats in Maarsstee. FOTO DVHN

Het aangename met het nuttige verenigen. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een hondenspeelplaats aan te leggen.

Vanaf vrijdag is de wijk Maarsstee in Stadskanaal een hondenspeelplaats rijker. Noem het een speeltuin voor honden. Deze is tot stand gekomen in het kader van Kern met pit! en wordt vrijdag officieel geopend.

Dubbel genot

Verspreid liggende hondendrollen, het is menig mens een doorn in het oog. Wat is dan nuttig? Een afgebakend terrein waar de honden kunnen rennen en springen en hun behoefte doen. Het aangename: de hondenbazen en -bazinnen treffen elkaar. Dubbel genot. Een ontmoetingsplaats voor honden en mensen.

Ravotten en uitleven

En daar ligt hij dan: de hondenspeelplaats. Er wordt nog wat aan geknutseld. Een mooi omheind terrein, waar de honden dadelijk kunnen ravotten en zich uitleven met attributen als opgehangen tractorbanden en de betonnen doorgangen die we kennen van sloten en riolen. Maar dan even anders gebruikt.

Het bewonersplatform Maarsstee bracht het plan aan het rollen, mede om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Ad Karseboom van het bewonersplatform: ,,Op de plek waar nu de hondenspeelplaats is gerealiseerd waren huizen afgebroken. De ruimte lag er en de vraag was wat doen we ermee? We hadden hier al de actie: wat doen we met de hondenpoep? Dat heette het Project kwispel. Voor iedereen was die hondenpoep een bron van ergernis. Wat kun je doen? Toen kwam het idee van een hondenspeelplaats.’’

Hondendichtheid

In de wijk Maarsstee is de hondendichtheid tamelijk groot, 1 op 3, terwijl het landelijk gemiddelde 1 op 7 is. Karseboom: ,,Het is voor de honden, maar het gaat ook om de sociale contacten, de leefbaarheid. Daar is het bewonersplatform ook voor. We hebben een enquête uitgezet om uit te vinden hoeveel animo er was. We hebben het project in oktober 2014 aangedragen, zijn er in februari 2015 mee begonnen en in september hebben we de overeenkomst met de gemeente getekend. Nu is het gerealiseerd en komt het moment dat je het officieel moet gaan openen. Dat gebeurt vrijdag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu