Een teken van leven: RuG-wetenschappers bereiken mijlpaal in zoektocht naar kunstmatig leven

Leven, we zien het overal om ons heen. Maar wat is leven? Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen proberen met hun onderzoek naar het creëren van kunstmatig leven een antwoord op een van de meest fundamentele vragen van de wetenschap te vinden. Ze bereikten onlangs een mijlpaal.

Hoogleraar Sijbren Otto met enkele fossielen. Otto werkt bij de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar het creëren van kunstmatig leven. Fossielen verzamelt hij al van jongs af aan.

Hoogleraar Sijbren Otto met enkele fossielen. Otto werkt bij de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar het creëren van kunstmatig leven. Fossielen verzamelt hij al van jongs af aan. Foto: Corné Sparidaens

In een lab ergens in het inmiddels sterk gedateerde gebouw op het Zernike-terrein van de Faculty of Science and Engineering, waar ook Nobelprijswinnaar Ben Feringa zijn baanbrekend onderzoek verrichtte, staat een glaasje water. Water met wat vage sliertjes erin om precies te zijn. En toch is dat beetje water net zo belangrijk voor hoogleraar Sijbren Otto en zijn onderzoeksteam als de oersoep was voor het ontstaan van het leven, zo’n 3,5 miljard jaar geleden.

Moleculen ‘bouwsteentjes’ voeren

Nieuws

menu