Een terras van zevenhonderd meter: Groningen wilde een lint aan tafels en stoeltjes (maar raad eens wat roet in het eten gooit)

Het langste terras krijgt geen doorgang in Groningen. Foto: Shutterstock

Het langste terras van Nederland. De plannen waren groots, maar het lukt de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken niet om tijdens Groningens Ontzet zo’n bijzondere plek in te richten.

De vereniging wilde eenmalig het straatbeeld opvrolijken met een lang lint van tafels en stoeltjes, die vanaf de Hoge der A een terras van vijf- tot zevenhonderd meter zouden vormen. ,,Helaas gaat dit niet lukken. De regels die in coronatijd gelden maken dit bij nader inzien onmogelijk’’, zegt voorzitter Harrie van Ham.

Om van het terras gebruik te kunnen maken, verlangde de gemeente van de organisatie een reserveringssysteem en een tijdslot. ,,Mensen zouden een beperkte tijd gebruik kunnen maken van het terras. De handhaving brengt de nodige extra kosten met zich mee. Je moet dan toch weer van alles organiseren en optuigen. We beginnen er niet aan’’, zegt Van Ham.

Evenement versus horeca

Hij stelt dat de opgelegde maatregelen niet gelden voor de terrassen in de stad, zoals bijvoorbeeld op de Grote Markt. Daar kunnen mensen zo lang als ze willen blijven zitten. ,,Dat komt omdat de gemeente ‘het langste terras’ ziet als een evenement. Daarvoor gelden andere voor.’’

Overigens lijken gemeente en Volksvermaken overeenstemming te hebben over de komst van de zomerkermis tijdens Groningens Ontzet (22-30 augustus). Van Ham: ,,Voor de kermis huren we derden in, die scherp in de gaten houden of het publiek zich aan de coronaregels houdt. De vergunning van de gemeente komt eraan, al houd je in deze tijd van toenemende besmettingen een slag om de arm. In dat opzicht denk ik dat we deels te maken hebben met dagkoersen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu