Een wereldwijd onderzoek naar de psychologische gevolgen van corona onder leiding van RUG-wetenschapper

Foto: Erik Mclean|Unsplash

De Rijksuniversiteit Groningen leidt een wereldwijd psychologisch onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis: PsyCorona.

Met dit onderzoek proberen de wetenschappers uit te vinden wat wereldwijd de gedachten, gevoelens en zorgen van mensen zijn over de uitbraak van coronavirus, de maatschappelijke ontwikkelingen in hun land en hun financiële situatie als gevolg van dat alles. Pontus Leander, hoofdonderzoeker namens de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), legt het doel van het onderzoek als volgt uit: „Psychologie en cultuur kunnen de verspreiding van het virus beïnvloeden. Met gedrags- en datawetenschappers willen we plekken kunnen identificeren waar vlug opgetreden moet worden om de verspreiding van de pandemie tegen te gaan en de sociale schade tot een minimum te beperken.”

Ontkenning

De RUG en de branch campus van de New York-universiteit in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) begonnen samen het onderzoek waar inmiddels meer dan honderd psychologen van over de hele wereld aan meewerken. „Regeringen en inwoners van een land reageren verschillend op de pandemie. Van strenge lockdowns tot liberaler beleid en van het dragen van maskers tot ontkenning van de ernst. Wij willen weten of die verschillen wellicht verklaard kunnen worden door psychologie en cultuur”, legt Leander uit.

Iets wat vast lijkt te staan, is dat er nog veel onzekerheid is over hoe de crisis zich verder gaat ontwikkelen en wat precies de gevolgen zullen zijn. De onderzoekers houden er daarom rekening mee dat de stemming van de deelnemers ook snel verandert. Volgens Leander breiden ze het onderzoek uit met een ‘datawetenschapsmissie’ die de enquêtevragen koppelt aan de veranderingen die zich in die regio afspelen.

Complottheorieën

Over waarom bepaalde vragen (bijvoorbeeld over complottheorieën) in de enquête langskomen, wil Leander niet veel kwijt; dit om de resultaten van het onderzoek niet te beïnvloeden. Wel vertelt hij over het opzetten van het onderzoek. „PsyCorona is het soort project dat normaal gesproken maanden of zelfs jaren duurt om te plannen en te organiseren. Nu moeten we onze procedures uitbreiden in slechts enkele dagen of zelfs uren.” Zo worden dagelijks nieuwe vertalingen van de vragenlijst toegevoegd, de teller staat nu op 24, zodat mensen uit meer verschillende landen die in kunnen vullen.

Resultaten

Het onderzoek loopt pas een paar weken en de eerste reacties zijn veelbelovend, zegt Leander. Voordat het onderzoek echter afgerond is, hebben de onderzoekers veel meer data nodig. Leander: „Zodra we genoeg data hebben, zullen we voorzichtig de eerste verwerkte resultaten op onze website zetten.”

Meer informatie en een link naar de vragenlijst is te vinden op de website van het PsyCorona-onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen

menu