Een wildvreemde student uit Iran slaapt op de bank in mijn rommelhok | dagboek SOS Groningen #1

Verslaggever Coen Berkhout heeft, via Shelter Our Students, Milad uit Iran in huis genomen. Hij is een van de vele studenten die naar Groningen zijn gekomen en geen kamer heeft.

Coen en Milad

Coen en Milad Foto: Nienke Maat

Onderweg naar het station maak ik me voor het eerst zorgen. Als het niet klikt tussen Milad en mij, zit ik een maand lang opgescheept met een student die ik niet mag. Misschien wel langer. Want hoe groot is de kans dat hij in oktober wél een kamer heeft?

Milad is ‘mijn’ dakloze student. Groningen telt er deze nazomer honderden, maar hij is een van de 150 gelukkigen die tijdelijk onderdak kreeg bij een stadjer. Bij mij dus, in de extra kamer van mijn appartementje dat dienstdoet als rommelhok.

In het korte contact dat we hadden via WhatsApp heb ik hem bar weinig persoonlijke vragen gesteld. Had ik misschien wel moeten doen. Als de antwoorden me niet bevielen, had ik dan nog tegen de vriendelijke mensen van Shelter Our Students kunnen zeggen: zoek maar een ander voor me.

Dat durfde ik niet. Dus weet ik alleen dat hij 31 jaar oud is, uit Iran komt en anderhalf jaar de master Data Science for Life Sciences aan de Hanzehogeschool gaat volgen.

Maar Groningen is al ongastvrij genoeg naar de internationals . Kijk ik even naar de RUG met hun ‘wij hebben geen verantwoordelijkheid voor huisvesting’ en de gemeente met hun welkomstboog voor het station (hoewel die misschien nog een dakloze student uit de regen kan houden).

De eerste ontmoeting is wat je ervan zou verwachten. Ongemakkelijk. Ik weet niet wat ik moet zeggen, hij al helemaal niet. Tijdens de wandeling terug naar mijn huis hebben we het over het comfort van de Nederlandse treinen. Dat ze zo soepel over het spoor glijden.

Thuis wijs ik hem zijn kamer. Ik geef hem de reservesleutel en mompel dat de slaapbank comfortabeler is dan ‘ie eruit ziet. Vervolgens vertrek ik. Een wildvreemde student achterlatend met de sleutel van mijn huis.

Daar maak ik me helemaal niet meer druk om. Want nooit heb ik iemand zo blij zien kijken naar een rommelhok van 6 vierkante meter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu