Achter het behang #29: Een zijden draadje kan genoeg zijn

Illustratie: Infographics DvhN

Wekenlang geen school, wekenlang thuiswerken, wekenlang op elkaars lip. Verslaggever Maaike Borst schrijft over haar gezin in tijden van corona.

De musical hangt aan een zijden draadje. De rollen zijn verdeeld, de teksten uit het hoofd geleerd en de liedjes eindeloos meegezongen. Scènes worden geoefend via digitale videoverbindingen. De klas doet zijn stinkende best.

Maar, heeft de juf gezegd, als de scholen na de meivakantie niet opengaan, dan lukt het echt niet meer.

Was die musical er niet geweest, dan had grote broer best nog een tijdje in zijn corona-schoolritme willen blijven hangen. ‘s Ochtends een paar uur schoolwerk, dan de hort op met een vriendje om alleen nog thuis te komen voor tosti, gametijd of de Donald Duck. Hij wordt hoe langer hoe chiller - om zijn termen te gebruiken.

Hij is niet de enige. ,,Je mag het natuurlijk niet zeggen’’, verzucht een vriendin die al drie jaar een burn-out voor zich uit aan het buffelen is. ,,Maar corona is voor mij een zegen. Anders was ik nooit tot stilstand gekomen.’’

Ik voel het ook. Bevoorrecht met een vaste baan, hanteerbare kinderen, een huis met een tuin en gezinsleden die ik mag knuffelen heeft dit kernachtige leven ook wel iets lekkers. Al vraag ik me af hoelang het nog duurt voordat de rust omslaat in leegte - vóór corona las mijn zoon bijvoorbeeld nog wel eens een goed boek in plaats van de Donald Duck.

Grote broer hoopt dat de scholen straks weer open gaan. Hij geeft zijn niks-aan-de-hand leven graag op voor de opwinding van een musical. Ik hoop mee. Al die quarantainefilmpjes, Netflixmarathons, voetbalherhalingen, computergames en videovergaderingen kunnen het echte werk niet vervangen: in levende lijve, samen met andere mensen, verhalen delen, iets moois maken, kunst bekijken, muziek luisteren - of desnoods gewoon werken of naar school gaan.

Volgende week zouden de systeembeheerder en ik naar een concert van Nick Cave. Het is uitgesteld naar april 2021 en ik ben benieuwd hoe hevig ons cultuurtekort tegen die tijd is. Zal ik net zo vurig verlangen naar dat concert als grote broer nu al maanden verlangt naar het optreden van Greenday in juni in het Groningse Stadspark?

Officieel is dat megaconcert nog steeds niet afgelast, maar daarop hebben we de hoop wel opgegeven. Op de schoolmusical nog niet. Ook een zijden draadje kan genoeg zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu