Een zwerftocht van een halfjaar door Appingedam, Farmsum en Delfzijl en meerderde mislukte vangpogingen: Duitse Beagle Bijou is eindelijk gevangen

De gevangen Beagle. Foto: Hunde Such Hilfe Ost-Friesland

Na een zwerftocht van een halfjaar en verschillende keren gespot te zijn in Friesland en Groningen is de Duitse Beagle Bijou eindelijk gevangen. Het bange beestje ontsnapte op 26 februari uit een asiel in het plaatsje Harz. Pas op 26 augustus lukte het de zoekteams om de hond te pakken te krijgen.

Bijou komt oorspronkelijk uit een Turks asiel en was overgeplaatst naar Duitsland, om daar herplaatst te worden. Het beestje nam op 26 februari echter de benen en werd vanaf maart nog maar af en toe gespot. De meldingen deden vermoeden dat ze richting de Nederlandse grens liep.

Appingedam, Farmsum en Delfzijl

De Beagle is meerdere keren in het noorden van Nederland gespot. Op 1 augustus kreeg Honden Zoekgroep Noord-Nederland (HZNN) een melding van de dierenambulance in Leeuwarden dat er een loslopende Beagle in paniek door de stad rende. Zes augustus volgde een melding dat Bijou in Hoogkerk was gezien. Daarna kwamen meldingen in Appingedam, Farmsum en Delfzijl. Ook in Groningen werd alles op alles gesteld om de bange Beagle weer terug bij haar baasje te krijgen, met een mislukte vangpoging op 11 augustus. Bijou was te zien op de live-camera in Delfzijl, terwijl ze met twee pootjes en haar hoofd in de vangkooi zat. Het moment werd gevolgd in Delfzijl, Leeuwarden, Duitsland en zelfs Turkije.

Vangkooi

Toen het even stil werd rondom Bijou, heeft HZNN contact gezocht met Duitse zoekteams. In het geval van een melding over een loslopende Beagle moest er direct contact opgenomen worden met HZNN. Zo kon de hond getraceerd en veiliggesteld worden. Op 24 augustus kwam er inderdaad een melding binnen over een aangereden en verzwakte Beagle die door Duitsland rende. Dankzij de eerdere pogingen om Bijou te vangen was al snel duidelijk dat het om de gezochte hond ging.

Op 25 augustus is er een vangkooi geplaatst met het eten waarvan HZNN wist dat Bijou lekker vond. In de nacht van 25 op 26 augustus, na een halfjaar vermist te zijn geweest en met meer dan drieduizend kilometer in de benen, is Bijou uiteindelijk veilig gevangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu