Eenzame strijder Eelco Eikenaar doet het niet voor minder dan twee SP-gedeputeerden

Gedeputeerde Eelco Eikenaar, die hier een tentoonstelling over breiwerkjes in het bevingsgebied opent, voelt zich een eenzame strijder. Foto: Archief DvhN

De Socialistische Partij neemt na de Provinciale Statenverkiezingen in Groningen alleen deel aan een college als het twee gedeputeerden kan leveren.

Dat zegt Eelco Eikenaar, de SP-lijsttrekker die zich de afgelopen jaren als gedeputeerde in het provinciebestuur een eenzame strijder voelde.

In het gasdossier had hij, naar eigen zeggen, als enige SP-gedeputeerde in het Groningse college een te smalle machtsbasis voor een hardere opstelling richting VVD-minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

‘Geleerd van de afgelopen vier jaar’

Met zijn uitspraak sluit de SP eventuele deelname aan een coalitie met één SP-gedeputeerde volledig uit. Eikenaar: „We hebben geleerd van de afgelopen vier jaar. Onze insteek, namelijk een snellere en ruimhartiger schade-afhandeling en versterking is niet goed uit de verf gekomen.”

Bij de vorige Statenverkiezingen was de SP met acht zetels de grote winnaar. Dat heeft zijn club niet voldoende benut, vindt gedeputeerde Eikenaar. „We hebben toen de fout gemaakt om geen twee zetels in het college van gedeputeerde staten op te eisen”, blikt hij terug.

Had de SP dat wel gedaan, dan had de partij het Groningse geluid krachtiger kunnen laten horen, denkt Eikenaar.

Bewust geen dominante positie

De Groningse SP formeerde in 2015 een coalitie met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De SP wilde destijds bewust geen dominante positie. Toen CDA, D66 en CU in de landelijke regering belandden, ging het volgens Eikenaar mis. „Ze zijn te veel achter hun partijen in Den Haag gaan staan. Ik kwam in het college van GS alleen te staan.”

Eikenaar zegt niet te kunnen beloven dat de SP het gasdossier vlot trekt. Maar: „Met twee gedeputeerden kun je wel meer doen.”

Opvallende zin in het SP-programma: ‘Voordat gedeputeerden worden geïnstalleerd wordt middels een röntgenonderzoek gecontroleerd of zij überhaupt over een ruggengraat beschikken.’

Nieuws

Meest gelezen

menu