De Ostfriese stad Weener brengt eerbetoon aan zijn door de nazi's verwoeste synagoge; op de plek waar dat gebouw stond, komt een ontmoetingscentrum waarin de historie van de synagoge wordt belicht

Op de plek waar ooit de synagoge van Weener stond, verrijst een ontmoetingscentrum. Daarin wordt de historie van de synagoge belicht.

Waar ooit de synagoge stond, staat al een menora als gedenkmonument

Waar ooit de synagoge stond, staat al een menora als gedenkmonument Foto: anne marie kamp

Het bestuur van de Ostfriese stad trekt 1,8 miljoen euro voor het project uit. ,,Ruim een miljoen daarvan hebben we gekregen van de deelstaat Nedersaksen’’, zegt burgemeester Ludwig Sonnenberg.

Weener, net over de grens bij Bad Nieuweschans, was ooit wat Winschoten aan deze kant van de grens was; een plaats waar procentueel veel Joden woonden. Weener had dan ook een eigen synagoge die in Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938, werd verwoest. De restanten werden opgeruimd zodat niets meer herinnerde aan het gebouw.

Bankgebouw en menora

Inmiddels staan op de locatie een voormalig bankgebouw en een menora, een Joodse kandelaar, waarbij jaarlijks wordt herdacht. De gemeente heeft dat lege gebouw en de bijbehorende grond nu gekocht.

,,We willen dat pand verbouwen en uitbreiden en er een ontmoetingscentrum van maken’’, zegt Sonnenberg. ,,De stadsbibliotheek wordt er ook in ondergebracht. En er zal permanent aandacht worden geschonken aan de geschiedenis van de synagoge.’’ Het stadsbestuur wil zo als het ware een eerbetoon aan dat hart van het ooit zo bloeiende Joodse leven in Weener.

Tijdens de voorbereidingen voor de verbouw en uitbreiding zijn bij archeologische opgraven ook resten van de afgebrande synagoge aan het licht gekomen. ,,We bekijken of we die vondst kunnen integreren in het ontmoetingscentrum’’, aldus Sonnenberg.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu