Eerste Afghaanse gezinnen arriveren in Zoutkamp: 'Hartstikke moe maar blij dat ze veilig zijn'

Een eerste groep van 28 Afghanen is vrijdagavond aangekomen bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Het gaat voornamelijk om gezinnen, die ‘s middags met een evacuatievlucht op luchthaven Schiphol zijn aangekomen.

In de kazerne nabij Zoutkamp zijn vrijdagavond de eerste mensen uit Afghanistan gearriveerd.

In de kazerne nabij Zoutkamp zijn vrijdagavond de eerste mensen uit Afghanistan gearriveerd. Foto: ProNews

De bus met de Afghanen kwam om kwart over zeven ‘s avonds aan bij de noodopvanglocatie van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in Zoutkamp. ,,Gezinnen met kinderen, kleine kinderen ook’’, vertelt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers. ,,Ze waren hartstikke moe en blij dat ze op een plek zijn aangekomen waar ze veilig zijn.’’

Tien dagen in quarantaine

De groep is verwelkomd en voorzien van eten en drinken en basale informatie en voorzieningen. Daarna zijn ze naar hun kamers gebracht om tot rust te kunnen komen. Vanwege het coronavirus moeten de Afghanen eerst tien dagen in quarantaine.

Nog onduidelijk is hoe lang de mensen in Zoutkamp blijven. De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne werd dinsdag door Defensie aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. In de kazerne is ruimte voor in totaal 540 personen.

Tolken, bewakers, chauffeurs, koks

Het ministerie van Defensie voert sinds 18 augustus evacuatievluchten uit vanuit Kabul. Niet alleen mensen met een Nederlands paspoort worden geëvacueerd, maar ook Afghanen die gevaar lopen omdat ze voor Nederland of de Nederlandse missies hebben gewerkt. Dat kan gaan om bijvoorbeeld tolken, bewakers, chauffeurs, koks.

Achtergrond van Afghanen is niet bekend

De Afghanen die in Zoutkamp worden opgevangen hebben geen Nederlands paspoort. Het COA weet verder niets over hun achtergrond. Voor de mensen uit Afghanistan die wél een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Afghanistan
menu