Eerste Europeanen - de Vikingen - bereikten Amerikaans continent precies 1000 jaar geleden

L’Anse aux Meadows in Canada, de plek waar de Vikingen voet aan Noord-Amerikaanse wal zetten. Foto: Shutterstock

Dat Christoffel Columbus in 1492 niet de eerste Europeaan was die voet aan land zette op het Amerikaanse continent was al bekend. Dat waren namelijk de Vikingen. Dankzij onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen weten we nu ook wanneer dat precies was. Namelijk in 1021, precies duizend jaar geleden.

In een artikel in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature leggen de onderzoekers uit hoe zij hier achter zijn gekomen. Door het analyseren van met ijzer bewerkte stukken hout die op een archeologische site in Canada gevonden waren, kon het exacte jaartal vastgesteld worden.

Radioactief teken dankzij zonnestorm

De Vikingen legden enorme afstanden af met hun iconische schepen. In het westen vestigden ze zich in nederzettingen op IJsland en Groenland en uiteindelijk in L’Anse aux Meadows in het Canadese Newfoundland. De onderzochte stukken hout werden daar gevonden.

Het exacte jaar kon worden bepaald omdat er in het jaar 992 een enorme zonnestorm heeft plaatsgevonden die een duidelijk radioactief teken heeft achtergelaten in de jaarringen van het volgende jaar. Door bestudering van de jaarringen, konden de onderzoekers concluderen dat het hout in het 1021 was bewerkt.

De wetenschappers van de RUG voerden het onderzoek uit samen met een internationaal team van collega’s. Lees er hier meer over op de site van de RUG.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu