Eerste Groninger Museumnacht groot succes (+video)

De Groninger Museumnacht was een groot succes. Het evenement trok zaterdagavond 2500 bezoekers en was daarmee uitverkocht. Ouders, kinderen en vooral (internationale) studenten bezochten de vijf deelnemende musea in Groningen.

Het was de eerste keer dat er een museumnacht werd gehouden. Het Groninger Museum, het Universiteitsmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Nederlands Stripmuseum en GRID Grafisch Museum openden om zeven uur ’s avonds de deuren om die pas na middernacht te sluiten. Terwijl de Duitse zangeres Nina Hagen in het Groninger Museum lange rijen veroorzaakte, verkozen anderen een bezoekje aan het Universiteitsmuseum om eindelijk eens een foetus op sterk water te zien.

Eigen kunstwerk

Een muziekje, drankje, workshop of lezing. Alle musea deden iets extra’s voor de bezoekers. ,,Het is hier in lange tijd niet zo druk geweest’’, zegt een vrijwilliger van het GRID. Hij vindt het bijzonder en mooi dat jonge mensen op een uitgaansavond liever knutselen dan naar het café gaan.

De bezoekers mochten in het grafisch museum met de Werkman-techniek een eigen kunstwerk maken. Victor (32) en Dagmar (34) uit Groningen keken hun ogen uit bij de indrukwekkende drukmachines. Ze hadden oppas thuis geregeld om met vrienden een rondje Museumnacht te doen. ,,Een leuke manier om eindelijk eens deze musea te bezoeken, want dat waren we al veel langer van plan maar het kwam er nooit van.’’

Enorm succes

Met een bandje voor vijf euro hadden de bezoekers toegang tot de vijf musea. Al bij aanvang waren alle 2500 toegangsbewijzen verkocht. Volgens Karina Smrkovsky van het Groninger Museum is het idee voor deze nacht spontaan ontstaan en deze keer bewust klein opgezet. ,,Het was een enorm succes. Een prachtige manier om ook jongeren meer enthousiast te maken voor musea’’, aldus Smrkovsky.

De museumnacht krijgt ongetwijfeld een vervolg nu blijkt dat er behoefte is aan zo’n evenement. Bij een tweede editie zullen er meer musea aanhaken, worden er meer fietstaxi’s ingezet en komt er ook vast een zeker een afterparty om bij een drankje alle culturele indrukken te verwerken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu