Eerste XL-teststraat van Nederland geopend in Martiniplaza Groningen: per dag 2500 tests op corona

De XL-teststraat in Martiniplaza in Groningen is maandagmiddag in gebruik genomen. Foto: DVHN

In Groningen is om 13 uur de eerste XL-teststraat van Nederland geopend.

De GGD wil hier gewone coronatesten én sneltesten aanbieden. Je kan met de auto, fiets of lopend door de hal om je te laten testen. Hier moeten zo’n 2500 tests per dag worden afgenomen. De eerste week fungeert als proef.

Maandagmiddag worden 300 mensen getest. Het gaat om de Abbott-sneltesten. Gedurende deze erste worden mensen gevraagd om ook de PCR test te doen, voor controle. De uitslag van de sneltest is na een kwartier bekend. Het systeem moet nog worden ingeregeld. Daarom krijgen mensen die getest zijn de uitslag na 4 uur, digitaal. In de komende dagen komt de uitslag sneller beschikbaar.

De teststraat wordt geopend in het bijzijn van enkele plaatselijke overheidsvertegenwoordigers. De minister vban volksgezondheid, Hugo de Jonge, brengt een bezoek aan de nog in aanbouw zijnde XL-teststraat in Rotterdam.

Acht XL-locaties in het land

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de leiding bij de ontwikkeling van de XL-testlocaties. Die komen bovenop het bestaande aanbod van GGD-testlocaties. Er komen acht XL-locaties verspreid door het land. In enkele regio’s komen iets kleinere L-locaties. En in Friesland, Drenthe en Zeeland kan waarschijnlijk uitbreiding van de bestaande locaties volstaan.

Afspraken via landelijke nummer

Naar verwachting kunnen er in MartiniPlaza dagelijks 2500 testen gedaan worden. De uitslagen ervan worden automatisch opgenomen in het computersysteem van de GGD’s. Afspraken maken kan via het landelijke telefoonnummer of de site.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu