Eerste digitale promotie aan Rijksuniversiteit Groningen. Alleen met pedel en één professor in lege aula

Promovendus Danial Afscharzadeh beantwoordt via een TV-scherm in de aula van de RUG vragen. Rechts van hem de voorzitter van de promotiecommissie. Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Danial Afscharzadeh is de eerste met een digitale promotie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Deze vond maandag plaats.

Geen publiek, geen paranimfen, geen promotiecommissie. Bij de digitale plechtigheid waren enkel de promovendus zelf, de voorzitter van de promotiecommissie en de pedel, de ceremoniemeester bij academische plechtigheden, aanwezig.

Beeldscherm met professoren in hun werkkamer in plaats van zaal vol trotse familie

De overige commissieleden stelden hun vragen via een videoconferentie die door geïnteresseerden via een livestream werd gevolgd. In plaats van naar een zaal vol trotse feestelijk geklede familieleden en vrienden, keek Afscharzadeh nu naar een beeldscherm met de gezichten van zijn professoren, tegen de achtergrond van hun werkkamer of huiskamer. Daarachter de lege stoelen in de chique aula.

En in plaats van een klaterend applaus bij het toekennen van de promotie, gevolgd door een receptie met veel handenschudden en zoenen, was er nu alleen een goedbedoelde, maar afstandelijke felicitatie van de voorzitter van de promotiecommissie.

Pedel voerde onverstoorbaar ceremoniële taken uit

Alleen de pedel voerde onverstoonbaar zijn ceremoniële taken uit, alsof hij niet werd gevolgd door slechts één professor in plaats van een hele stoet.

Afscharzadeh deed zijn promotieonderzoek naar een aantal oorzaken van leverziekten op de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

.

Nieuws

Meest gelezen

menu