Eerste geschrapte politieverhoor feit

De politie in Leeuwarden heeft dinsdag een eerste verhoor geschrapt omdat een advocaat weigerde daarbij aanwezig te zijn.

Een groot aantal noordelijke strafadvocaten boycot politieverhoren. Sinds dinsdag heeft iedere verdachte recht op een advocaat bij politieverhoor. Maar de raadsmannen vinden hun rol te summier en de vergoeding te laag. Uit protest adviseren zij hun cliënten geen afstand te doen van het recht op bijstand van een advocaat.

Problemen bij politieverhoren

De gevolgen ondervond de politie in Leeuwarden. Zij had een verdachte uitgenodigd voor een verhoor op het bureau. De verdachte kwam, maar zijn raadsman niet. De politie kon niet anders dan het verhoor uitstellen. In Groningen en Drenthe is de politie nog niet geconfronteerd met een weigerachtige advocaat.

Met hun actie willen de advocaten de druk bij het ministerie van Veiligheid en Justitie opvoeren om te komen tot een acceptabele regeling voor de bijstand en de betaling.

Deken (voorzitter) Jan Dijkstra van de advocatenorde Noord-Nederland noemt het initiatief van strafrechtadvocaten sympathiek. ,,Maar iedere advocaat bepaalt zelf of hij meedoet aan het protest of niet.’’ Hij voorziet grote problemen voor politieverhoren. ,,Politie en justitie erkennen zelf ook dat er een probleem is.’’

Meer dan tien kantoren protesteren

De strafrechtadvocaten van Dijkstra’s kantoor De Haan Advocaten in Groningen steunen het protest, evenals grote kantoren Anker & Anker in Leeuwarden en Bierens Van Boven Advocaten in Assen.

Binnen een aantal uren haakten dinsdagmorgen meer dan tien kantoren aan bij de protestactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu