Eerste honderd paars-witte deelscooters van Check rijden rond in Groningen. En wie ze netjes parkeert, krijgt een beloning

Een treintje Check-scooters op de stoep bij de Europaweg. Foto: DVHN

De eerste 100 elektrische deelscooters van Check, ze zijn wit met een paarse streep, rijden sinds donderdag door Groningen. Om parkeeroverlast te voorkomen, worden gebruikers die netjes omgaan met de deelscooter beloond.

Binnen 3 weken komen er nog eens 100 Check-scooters bij in de stad. Door een wereldwijd tekort aan chips en de verstopping van containerschepen in het Suezkanaal ontstond enige vertraging. Check wilde aanvankelijk in juli al 200 deelscooters in Groningen laten rijden.

Klachten

De gemeente Groningen heeft afspraken gemaakt met de operators die een vergunning kregen om deelscooters in de stad neer te zetten. Als er veel overlast ontstaat door fout geparkeerde scooters of omdat gebruikers ermee door de straten racen, dan houdt de gemeente ze daarvoor verantwoordelijk, aldus een woordvoerder. ,,Maar de afgelopen tijd hebben wij geen klachten binnengekregen.”

Om te voorkomen dat de gemeente in moet grijpen, probeert Check goed parkeergedrag te stimuleren, zegt woordvoerder Anouk van der Laan. ,,Gebruikers beoordelen hoe de vorige gebruiker de scooter parkeerde. Voor elke keer dat je netjes parkeert, ontvang je een munt. Met 10 munten mag je 10 minuten gratis rijden.”

Klachtenprotocol

Er wordt niet alleen beloond. Mensen kunnen via de app (op twee manieren: via het menu en de chatfunctie), met een formulier , via de sociale media van het bedrijf en door een mail te sturen melding maken van overlast. ,,Wij beoordelen de klachten en als de scooters inderdaad fout geparkeerd staan, halen wij die binnen 4 uur weg”, aldus Van der Laan. Gebruikers die 3 keer in een half jaar fout parkeren, worden 3 maanden geweerd van het platform.

Volgens Check werkt het systeem met de munten goed tegen de overlast. Volgens het bedrijf kwamen in juni gemiddeld 40% minder klachten over verkeerd geparkeerde scooters binnen dan in mei.

Nieuws

Meest gelezen

menu