Eerste stenen vallen alweer uit aardbevingsbestendige woning

Bouwvakkers aan het werk in de Sjuxumerweg. FOTO ARCHIEF DVHN

Is je woning na maanden wachten eindelijk aardbevingsbestendig, blijkt er nog van alles mis te zijn. Dat overkomt Steffanie Zengerink uit Loppersum.

'De lamp ging ineens aan'
Vrijdagavond. Het is donker buiten. Steffanie Zengerink zit op de bank in haar net gerenoveerde huurwoning in de Sjuxumerweg in Loppersum. Ballast Nedam maakte haar huis aardbevingsbestendig. Dat gaf aardig wat gedoe en troep, maar nu is het gelukkig eindelijk klaar.

„En toen ging de de buitenlamp ineens aan. Die aan de achterkant. Zo’n ding met een sensor.” Zengerink kijkt maar ziet niks. Of wacht, toch. Er ligt een bakstenen-strip op de grond. Naar beneden gevallen. „Eerst eentje”, zegt Zengerink. „Toen een paar. En inmiddels vallen ze bij bosjes.” En dat is niet het enige probleem. „Er zit nu al een scheur in een muur. En een tegel in mijn terras zakte ineens naar beneden. En het is enorm droog in het huis. Ik heb al hoofdpijn en een zere keel.”

'In een bouwput'
Ze baalt. „Ik zit al vanaf oktober in een bouwput. En dan denk je dat het eindelijk klaar is en dan krijg je nog weer bouwvakkers over de vloer. Ik heb een baby, die wordt aldoor wakker van de deurbel. En mijn zoontje van vijf laat ik nu maar even niet buitenspelen achter. Je wilt zo’n strip niet op je hoofd.”

Ballast Nedam gaat de strips repareren. Wat de oorzaak is en of de andere woningen in de straat ook problemen kunnen verwachten, kan woordvoerder Susan Versteeg van Ballast Nedam nog niet zeggen.

Veel impact
Directeur Rinze Kramer van woningstichting Wierden en Borgen kent de situatie niet maar snapt goed dat Zengerink niet blij is. De verbouwingen hebben sowieso veel impact, aldus de directeur. „We proberen alles goed uit te leggen, maar het is heftig als je huis op de kop staat.” Alles gaat ook nog zo snel, stelt Kramer. „Liever hadden we meer tijd gehad om iedereen te informeren. Maar ja, er kan morgen een grote klap komen. Het gaat om veiligheid. Snelheid is belangrijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu