Eerste testvaart van waterstofboot Ecolution, het schip van Wubbo Ockels. Geruisloos en vooral schoon glijden we het wad op

De Ecolution glijdt het wad op. Foto: DVHN

Een historisch moment in de toch al rijke geschiedenis van de Ecolution. In Lauwersoog koos het vermaarde schip vrijdag voor het eerst het zeegat. Op waterstof.

De Ecolution werd tussen 2007 en 2010 in opdracht van wijlen Wubbo Ockels als zeilschip gebouwd. Het afgelopen jaar is het schip op de werf van NG Shipyards omgebouwd naar een waterstofboot. Op Hemelvaart is er flink waterstof gebunkerd bij Holthausen. Vrijdag is de eerste testvaart.

Het is een spannend moment voor Albert Keizer van NG Shipyards. Het is schoon varen in optima forma: elektrisch en op groene waterstof.

Vaandeldrager van stichting WadDuurzaam

De Ecolution is de vaandeldrager van de stichting WadDuurzaam. De bedoeling is dat de hele vloot in Lauwersoog overstapt op varen op waterstof.

Rond half tien werd de branstofcel opgestart en gingen de trossen los. Nagenoeg geruisloos glijdt de Ecolution richting het wad en wordt koers gezet naar Schiermonnikoog. Het kabbelende water is het enige dat je hoort. De test is begonnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu