Vrouw (62) uit Nieuwe Pekela en studente (21) uit Groningen besmet met coronavirus

Bij een 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela en een 21-jarige studente uit de stad Groningen is besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het zijn de eerste twee besmettingen in de provincie Groningen.

De studente uit de stad is volgens de GGD in de week van 20 tot 29 februari in Noord-Italië geweest. Zij is geen lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat, die een week later in Italië verbleef. Het is nog onduidelijk waarom de studente in Italië was.

Bij de vrouw uit Nieuwe Pekela loopt het onderzoek naar de bron nog.

Niet levensbedreigend

Volgens de GGD gaat het met beide patiënten ‘redelijk’. Ze zijn getest omdat ze ziekteverschijnselen vertoonden. Hun toestand wordt niet levensbedreigend genoemd. De besmette vrouwen liggen niet aan de beademing. De GGD kan omwille van privacy niet zeggen of de patiënten thuis zijn of in het ziekenhuis liggen.

GGD Groningen onderzoekt wat de bron van de besmetting is en met wie deze patiënten contact hebben gehad. ,,Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen.”

Protocol

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. ,,Door deze maatregelen proberen we de kans te verkleinen dat de ziekte zich in Groningen verder kan verspreiden.”

Groningen en Friesland waren tot dinsdag de enige coronavrije provincies in Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu