Dit zijn de coronavaccins voor ziekenhuizen in het Noorden. Bekijk hier hoe de verwerking eraan toe gaat

De eerste vaccins tegen corona zijn woensdagochtend aangekomen bij het UMCG in Groningen. Het zijn de flacons voor verspreiding onder ziekenhuizen in het Noorden. Kijk hier hoe de verwerking verloopt.

Om 08.15 uur was het vaccin er. Het werd afgeleverd met een wit busje van een verhuurbedrijf. Daarbij was politie aanwezig.

Naast het UMCG krijgen twee andere ziekenhuizen in het Noorden vandaag het vaccin. Het gaat om het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Andere ziekenhuizen volgen in de komende dagen.

(Tekst loopt door onder foto's)

In het UMCG zijn 195 flacons binnengekomen. Met 1 flacon kunnen ongeveer vijf a zes mensen worden ingeënt. Totaal dus goed voor een aantal van rond de 1000 inentingen. De vaccins worden in het UMCG verpakt en klaargemaakt voor verspreiding onder de verschillende ziekenhuizen in Noord-Nederland.

 

Eerste batch van 30.000 stuks

Deze vaccins maken deel uit van de batch van 30.000 stuks die wordt verspreid onder ziekenhuispersoneel in heel Nederland. Dat is lang niet voldoende om al het personeel in te enten: ziekenhuizen moeten daarom een keuze maken wie er eerst gevaccineerd worden.

Veelvoud nodig

„Alles bij elkaar is een veelvoud nodig", zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandag al.

Kuipers noemt het voor de ziekenhuizen een uitdaging om te bepalen wie er eerst gevaccineerd moeten worden. „We willen heel graag meer, maar dat gaat nu niet. Het is fantastisch dat het eerder kan dan gepland en daar zullen we het nu mee moeten doen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu