Eerste waterstoftrein in Nederland volgend jaar op spoortraject Leeuwarden-Groningen

Op de spoorlijn Leeuwarden-Groningen zal volgend jaar wellicht een proef met een waterstoftrein van start gaan. Het is de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.

In Duitsland worden al tests gedaan met een waterstoftrein. De Franse bouwer Alstom heeft daar de trein Coradia iLint rijden. Die reed bij de eerste test 80 kilometer per uur en kan maximaal 140 kilometer per uur rijden. De trein rijdt met een mobiel oplaadstation.

De waterstoftrein zou een actieradius van meer dan 800 kilometer hebben. Het treinsysteem in Nederland is ingericht op dieseltreinen en elektrische treinen. Daarvoor zijn voldoende tank- en oplaadstations. Een station voor waterstof, een instabiel element dat onder hoge druk wordt opgeslagen, is wat ingewikkelder dan een tankopslag met diesel.

,,De actieradius is bij dieseltreinen wat minder belangrijk, omdat er veel punten zijn waar kan worden getankt’’, zegt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail. ,,Bij waterstof is dat anders. Wellicht komt er in zowel Leeuwarden als Groningen een oplaadstation, of in een van beide steden.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu