Eeuwenoud hofje in hartje Groningen te koop. Wie biedt?

Het eeuwenoude Pepergasthuis in de binnenstad van Groningen staat te koop. Woningcorporatie Lefier lijdt verlies op het monumentale complex. Huurders zijn bezorgd.

Ze hebben het fototoestel in de aanslag, kijken nieuwsgierig bij de bewoners naar binnen en zijn stomverbaasd een kerkje aan te treffen: een groep toeristen vergaapt zich aan het Pepergasthuis dat ligt verscholen in het uitgaanscentrum van Groningen.

29 huizen, kerk en eetzaal

De bewoners van het hofje - dat 29 huizen telt, een kerk en een eetzaal - zijn de stroom toeristen gewend. Wat nog niet went is dat woningcorporatie Lefier het hofje in z’n geheel verkoopt. Vanaf dinsdag tot en met 3 juli kunnen belangstellenden een bod uitbrengen op het monumentale wooncomplex.

Miljoenen

Wat het moet opbrengen? Ronald Werkman van Lefier weet het niet. De WOZ-waarde van het complex is 3 miljoen, maar hij schat in dat het voor een veel hoger bedrag van de hand gaat.

,,Het is een van de pareltjes van ons bezit’’, zegt hij. Desondanks wil Lefier er vanaf omdat het de corporatie geld kost. ,,Het complex is duur in onderhoud en beheer. Verduurzamen is vrijwel onmogelijk.’’ Een nieuwe eigenaar verhoogt wellicht de huurprijzen om winst te maken, denkt Werkman. ,,De kans is groot dat een commerciële partij het hofje koopt. Voor zittende huurders heeft dat geen gevolgen, voor nieuwkomers wel.’’

Sociale huurwoningen

Lefier heeft de bewoners van het hofje middels brieven en een informatiebijeenkomst op de hoogte gebracht van de verkoop. Ook de gemeente weet ervan. Die heeft als voorwaarden gesteld dat het openbare karakter van het hofje bewaard moet blijven, de nieuwe eigenaar het deugdelijk moet beheren én dat de helft van de huizen sociale huurwoning moet blijven. De andere helft niet.

Het is precies waar de schoen wringt bij de bewoners. Die zijn beduusd dat Lefier hun huizen massaal van de hand doet en vrezen dat de huurprijzen stijgen.

Verdomhoekje

,,Lefier vindt dit kennelijk een oude bouwval, er is al jaren geen groot onderhoud gepleegd. Lefier is een sociale woningbouwvereniging, maar het voelt alsof dit in een klein verdomhoekje zit. Sommige huisjes staan al tijden leeg. Het voelt onzeker om niet te weten wat de toekomst brengt. Wat gaat die nieuwe eigenaar, vast een beleggingsmaatschappij, doen met dit hofje? Wij zitten hier vredig en mooi, maar dit is een vage tijd’’, zegt Mia Prins (82) die twintig jaar geleden in het hofje kwam wonen. Ingrid Liliijan (60) wacht eveneens af. Ze roemt de rust van het hofje en neemt de torenhoge stookkosten voor lief.

Het Pepergasthuis alias Geertruidsgasthuis is gesticht in 1405 als gasthuis voor pelgrims die afkwamen op een relikwie van Johannes de Doper dat in de Martinitoren lag. Lefier werd in 1989 eigenaar van het hofje dat ze via Capital Value verkoopt aan degene met het beste bod en de beste visie op het complex. In de toekomst doet Lefier meer monumenten van de hand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu