Eeuwenoude Pepergasthuis in Groningen 'gered' van commerciële woningmarkt: bewoners opgelucht

Het Pepergasthuis in Groningen blijft in handen van woningcorporatie Lefier. De bewoners van het eeuwenoude hofje in de binnenstad zijn blij verrast met de wending in de verkoopsoap.

Pepergasthuis niet in handen van 'beleggershaaien'.

Pepergasthuis niet in handen van 'beleggershaaien'. Foto: J.Althof

Die begon in het voorjaar van 2018 toen Lefier bekend maakte het monumentale hofje uit het jaar 1405 te willen verpatsen aan een commerciële partij. Het complex - met 29 sociale huurwoninkjes, een kerk en een eetzaal - zou volgens Lefier te duur zijn in onderhoud en beheer.

Na veel geharrewar tussen de gemeente Groningen en de woningcorporatie is de kou uit de lucht. Beide partijen zijn het eens dat het hofje bewaard moet blijven voor de sociale huurwoningmarkt.

Ruilhandel: Lefier ‘krijgt’ 300 kavels

De ommekeer van 180 graden is mede tot stand gekomen omdat Elles Dost sinds januari aan het roer staat bij Lefier. Met haar was het voor de gemeente soepeler overleggen dan met haar voorgangers. Toen liep elk overleg over de op handen zijnde verkoop van het Pepergasthuis spaak. ,,Wij vinden een goeie relatie tussen volkshuisvester en gemeente belangrijk’’, zegt Dost.

De gemeente heeft Lefier 300 kavels aan het Eemskanaal, in De Held en in het Europapark beloofd voor nieuwbouw van sociale huurwoningen. ,,Als we die kavels commercieel hadden moeten verwerven, waren we twee keer duurder uit geweest’’, zegt Dost.

Renovatie

Op die manier houdt Lefier geld over om het Pepergasthuis te renoveren. Alleen al de renovatie van het dak gaat tussen de 1,5 en 2 miljoen euro kosten.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is blij dat de verkoop is afgeblazen. ,,Het Pepergasthuis staat al eeuwen symbool voor volkshuisvesting’’, zegt hij waarbij hij doelt op de historische en sociaalmaatschappelijke functie ervan.

Vastgoedondernemer Jan Berry Drenth

Ook hij roemt de herstelde relatie tussen gemeente en Lefier én de rol van koper Jan Berry Drenth.

Die heeft zich volgens de wethouder flexibel opgesteld en krijgt elders in de stad de kans om een bedrijfsverzamelgebouw van Lefier te kopen en daar huurwoningen in te maken.

De bewoners van het Pepergasthuis kregen gistermiddag middels een brief te horen dat de verkoop is afgeblazen.

‘Beleggingshaaien krijgen geen voet aan de grond in Groningen’

,,Het is een wonder in deze neoliberale wereld waar Canadese en Chinese beleggingshaaien ons cultuurgoed kunnen opkopen. Maar niet in Groningen! Het hofje, oorspronkelijk voor pelgrims en arme lieden, blijft behouden voor de gemeenschap’’, jubelt beheerder Bram de Vink die sinds 25 jaar in het hofje woont.

Hij en andere bewoners zagen de toekomst somber in toen Drenth het hofje kocht. Ze vreesden dat ze er niet konden blijven wonen en dat ook dit deel van de binnenstad zou gaan toebehoren aan mensen met een dikke portemonnee.

Rechter

De verkoop van het Pepergasthuis was onderwerp van discussie en protest. Er werd een petitie opgesteld, ondertekend door duizenden betrokkenen die het hofje wilden behoeden voor de commerciële markt. Ook de gemeente maakte zich daar hard voor, maar niet altijd erg handig. De rechter kwam er aan te pas en zou dit jaar wederom oordelen over de rechtmatigheid van de verkoop. Dat is allemaal van de baan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu