Vereniging Eigen Huis maakt fout in berekening: stijging kosten bouwvergunning Veendam helemaal niet zo hoog

De prijs voor een vergunning om een nieuwbouwwoning te bouwen, gaat gemiddeld gezien omhoog. Foto: Hollandse Hoogte / Nederlandse Freelancers

Vereniging Eigen Huis kwam eerder met het nieuws dat gemeenten de prijs van bouwvergunningen fors hebben verhoogd. Volgens de cijfers zou de gemeente Veendam in het Noorden de kroon spannen met een prijsstijging van 24,2 procent, waar dat in werkelijkheid een stijging van 3,09 procent is.

In Veendam betaal je voor een bouwvergunning in 2020 9005 euro voor een nieuwbouwhuis. In 2019 was dit 7251 euro.

De gemeente Kerkrade zou volgens de eerdere cijfers van Eigen Huis haar bouwleges met 150 procent verhoogd hebben: ook dit klopt niet, de prijs is hier met bijna 52 procent gestegen. Eigen Huis biedt op haar website haar excuses aan voor de fouten.

In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen voor bouwvergunningen gemiddeld 2,4 procent gestegen.

Duurste gemeente: Terschelling

De duurste gemeente van Nederland is Terschelling: daar betalen nieuwbouwhuiskopers 11.946 euro voor een bouwvergunning. In Den Haag gelden de laagste bouwleges: 2057 euro.

Ongewenst

De Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeentes onverklaarbaar en wil dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren ingrijpt.

,,Al vele jaren is de reactie van opeenvolgende ministers dat deze enorme prijsverschillen ongewenst zijn en daarom moet nu eindelijk eens iets gebeuren”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van de vereniging, in een persbericht. ,,Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is. Bij gemeenten die onwillig zijn om die openheid te geven, zou minister Ollongren moeten ingrijpen.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt ook dat gemeenten transparant moeten zijn over hun kostenberekening, maar een woordvoerder merkt op dat het logisch is dat er verschillen zijn tussen gemeenten.

,,Onder aan de streep mogen gemeenten niets verdienen aan leges, maar naast de bouwvergunning moeten bewoners bijvoorbeeld ook afvalstoffenheffing betalen. Het kan een politieke keuze zijn om aan huizenkopers een hogere bijdrage te vragen dan aan álle inwoners via de afvalstoffenheffing. Zo ontlast je mogelijk de lokale belastingen voor mensen met een kleinere portemonnee. De leges worden ook weleens als instrument gebruikt om bijvoorbeeld verduurzamen te stimuleren, maar bijvoorbeeld een uitbouw wat hoger te belasten.”

De grote prijsverhogingen zouden volgens de VNG te maken kunnen hebben met tekorten waar gemeenten mee kampen. ,,Misschien leverden ze vorig jaar nog in op de leges, maar kan dat nu niet meer omdat hun financiën dat niet toelaten.”

Kostenmodel

De VNG heeft een vrijblijvend kostenmodel voor bouwleges gemaakt, zodat gemeenten helder kunnen maken hoe de kosten voor de aanvraag van een vergunning worden doorgerekend. Volgens Vereniging Eigen Huis wordt dat model niet goed gebruikt. Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent, zou het onmogelijk zijn na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu