Eigenaar Groningen Dance Center verdacht van meerdere verkrachtingen en aanrandingen van jonge pupillen

Foto: Foto: Niels Akkerman

De 37-jarige eigenaar-trainer Khalid A. van Groningen Dance Center wordt verdacht van meerdere verkrachtingen en aanrandingen en pogingen daartoe van jonge pupillen. Dat bleek dinsdag op een voorbereidende zitting van de strafzaak bij de Groninger rechtbank. Er zijn de afgelopen tijd meer aangiftes gedaan.

Tegen de oprichter van Groningen Dance Center liggen nu dertien aangiftes. Het gaat om 12 soorten zedendelicten. De meisjes waren op één na minderjarig, veelal jonger dan 16 jaar.

Het eerste misbruik was in 2015, stelt het OM. De laatste zaken zijn van afgelopen jaar. Een aantal slachtoffers werkte bij de dansschool. Sommige slachtoffers zouden meerdere keren zijn misbruikt. De man is op 8 september aangehouden.

Videoverbinding

De verdachte was via een videoverbinding online aanwezig bij de zitting, wel zichtbaar voor de rechters, niet voor de media. Hij zit vast in een penitentiaire inrichting. ,,Jammer dat dit naar buiten is gekomen’’, reageerde de verdachte. Slachtoffers volgden de zitting in een aparte zaal via een videoverbinding.

In spagaat misbruikt

De dansschooleigenaar heeft volgens het openbaar ministerie (OM) meerdere slachtoffers gedwongen of aangeboden te helpen bij het stretchen. Zonder hulp konden zij niet uit die spagaat komen. Soms liet hij de meisjes een half uur in de pijnlijke splithouding zitten. Zij konden geen kant op terwijl hij hen seksueel misbruikte.

Door veel te stretchen zouden zij beter gaan dansen, hield de trainer zijn slachtoffers voor. En daarmee maakten zij kans om te worden opgenomen in het demoteam of als professioneel danseres te kunnen werken.

Verdachte blijft in hechtenis

Het OM heeft het onderzoek afgerond. Het wachten is op een onderzoek en raportage van een psycholoog en psychiater. Op 12 maart is er weer een voorbereidende zitting. De verdachte blijft tot dan in hechtenis. Mogelijk komt er eerder een zitting waarin advocaat Robert Eeffting onderzoekswensen kan indienen en eventuele getuigen aandragen.

Nieuws

menu