Eigenaar gesloten grandcafé Halve Maan in Dokkum: 'Besmette medewerkers hebben lichte coronaklachten'

Grandcafé Halve Maan in Dokkum was net vijf weken open toen de lockdown kwam vanwege het coronavirus. En nu is de zaak dicht, omdat twee medewerkers corona hebben. ,,Het lijkt zo ver weg, maar nu is het heel dichtbij.”

De Halve Maan in Dokkum.

De Halve Maan in Dokkum.

De beide medewerkers maken het goed, zegt Theo Kingma, eigenaar van grandcafé Halve Maan in Dokkum. Ze merken weinig tot niets van de besmettelijke virusziekte die ze onder de leden hebben. ,,Wat verkouden en wat snotterig. Daar zouden ze anders niet voor thuiszitten.”

Maar dat doen ze wel. En de rest van het personeel ook. Donderdag meldde een medewerkster dat bij er haar broer corona was vastgesteld. Hij had het inmiddels beruchte huisfeest in Dokkum bezocht, waar iemand rondliep die de gezondheid van anderen willens en wetens in gevaar had gebracht.

Vrijdag dicht

Deze vrouw en haar andere broer, die eveneens in het grandcafé werkt, gingen daarop meteen naar huis. De Halve Maan was de rest van de dag open. Vrijdag bleven de deuren van het etablissement aan de Diepswal dicht. Uit voorzorg. ,,De gezondheid van gasten en personeel staat voorop’’, benadrukt Kingma.

Zeven personeelsleden zijn die dag getest. Zaterdagochtend druppelden de uitslagen binnen. Een andere kracht, die ook op het betreffende huisfeest was geweest en de medewerker van wie de broer besmet was, bleken positief. De andere vijf niet.

Kingma nam vervolgens contact op met de GGD. ,,Daar zeiden ze dat ik wel weer open kon. Maar ja, wij hadden al gemeld dat we dicht zouden gaan.” Via social media en een plakkaat op de deur. ,,Het was te kort dag om het weer aan te passen. Dus we hebben het maar zo gelaten.”

Nieuws hakte er in

Het nieuws hakte er in bij de medewerkers. ,,Ze zitten er sinds het begin bij. Het is echt een vriendenploeg. Er moet een nieuwe planning komen nu er mensen zijn uitgevallen. Zondag zit de horeca-ondernemer met zijn mensen rond de tafel ,,voor een ‘plan de campagne’. Zodat hij maandag weer open kan.

In februari begon hij grandcafé Halve Maan in een voormalige kledingwinkel. De zaak was amper vijf weken op gang toen de regering het maatschappelijk verkeer voor een groot deel stillegde vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Kingma ging maaltijden bezorgen ,,om het hoofd boven water te houden.’’ Omdat hij net zijn bedrijf was gestart, kwam hij niet in aanmerking voor overheidssteun.

Toen de maatregelen op 1 juni werden versoepeld, kwam de loop er meteen goed in bij het café. ,,Wij konden lekker weer ons ding doen. En nu hebben we dit. Corona lijkt zo ver weg. Maar het is nu heel dichtbij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu