Eigenaar ligt dwars: markant spoorweghuisje moet alsnog plat

Lang het spoor in Den Horn staat een huisje dat moet worden gesloopt.

Steken instanties als provincie, gemeente en ProRail hun nek eens uit. Leggen ze geld op tafel voor een vernuftige verplaatsingsoperatie. Ligt de pandeigenaar dwars en gaat het hele plan niet door.

Dat is kort samengevat de situatie rond het karakteristieke spoorweghuis aan de Hogeweg 14 in Den Horn. Het spoor ter plaatse tussen Groningen en Zuidhorn wordt verdubbeld. Het laatste spoorweghuis in de provincie staat daarbij in de weg.

Achterste benen

Toen ProRail enkele jaren geleden aankondigde dit pand te willen slopen, stond eigenaar en bewoner Johan Hendriks (71) op zijn achterste benen. Hij bewoog hemel en aarde om het ‘unieke’ pand te behouden. Zijn lobby bij gemeente Zuidhorn en provincie had succes. In mei bracht Zuidhorn een persbericht uit om daarin vol trots te melden dat het pand zou worden opgekrikt om op een onderstel 50 meter verderop te verplaatsen. Daar zou het pand worden geplaatst op een nieuw aan te leggen fundering.

Laatste puntjes op de i

Volgens het persbericht hoefden nog slechts de laatste puntjes op de i te worden gezet. Dat liep anders. Want toen het menens werd, trok de grootste ijveraar achter dit project – pandeigenaar Hendriks – de hakken in de wal.

‘Ik blijf hier zitten’

Uit stukken van provincie en ProRail die in handen zijn van deze krant, blijkt dat de eigenaar verplaatsing inmiddels niet meer wil. Hij wil slechts blijven zitten waar hij zit. Daarmee is de vernuftige en spraakmakende verplaatsingsoperatie van de baan.

Maar waarom?

Grote vraag: wat brengt de pandeigenaar ertoe om te elfder ure zo moeilijk te doen? Een paar weken geleden nam Hendriks de telefoon nog op. Toen wilde hij niks zeggen: ,,Dat heb ik met provincie en ProRail zo afgesproken.’’ Ook bij provincie, gemeente en ProRail ving de verslaggever bot. Inmiddels blijkt uit stukken van provincie en spoorbeheerder die deze krant in handen heeft, dat Hendriks zijn medewerking heeft ingetrokken.

Onteigening

Hiermee is de verplaatsing van het spoorweghuis van de baan. Wat Hendriks wil – blijven zitten waar ie zit – kan volgens ProRail niet. Het spoorweghuis staat aan de Hogeweg die ter plaatse moet worden omgelegd vanwege het dubbele spoor. Nu de verplaatsing van de baan is, is ProRail in onderhandeling over aankoop van het pand. Maar ook die gesprekken bleven tot op heden zonder resultaat. Hoewel ProRail tot vorige maand nog met Hendriks om de tafel zat, is gelijktijdig ook al een onteigeningsprocedure in werking gezet.

Voor 1 euro?

Maximaal kan de familie Hendriks nog een paar jaar aan het spoor blijven wonen. Maar op termijn moet het echtpaar onherroepelijk weg. Want het nieuwe spoortracé loopt dwars door het toekomstige traject van de Hogeweg. Een laatste optie zou zijn het pand na onteigening voor 1 euro over te dragen aan de gemeente. Bij dit scenario moet Zuidhorn de dure verplaatsingsoperatie in haar eentje betalen. Zover reikt de financiële polsstok van de gemeente niet.

Nieuws

menu