Tranen bij Paul Reinders van restaurant Kota Leek na verwoestende brand. 'Alles was voor niets'

De resten van het uitgebrande restaurant Kota Leek. Foto: Persbureau Meter

De resten van het uitgebrande restaurant Kota Leek. Foto: Persbureau Meter

Met tranen in zijn ogen staat Paul Reinders achter zijn zaak. Woensdagochtend legde een felle brand zijn restaurant Kota Leek in de as.

Paul Reinders (47) woont in Drachten. Hij was met zijn vrouw en dochter aan het zwemmen in Norg. Dat doet het gezin elke woensdag. Plotseling kreeg hij een telefoontje: ‘het is goed mis’.

Eenmaal in Leek ziet hij zijn zaak in vlammen op gaan. Het pand aan de Tolberterstraat lijkt volledig verwoest. Er zit een groot gat in het dak en brandweerlieden blussen de brand van boven.

Je kunt dit bericht ook beluisteren als podcast, via Spotify en Apple Podcasts .


Pinksteren

Reinders bestiert het restaurant met zijn compagnon Yiwei Huang. Dit weekend is het in Leek Pinkstermarkt: een groot feest waar de horeca goed kan verdienen.

Kota Leek serveert ‘traditionele’ Chinees-Indische gerechten als babi pangang en foe yong hai, maar ook sushi. „We dachten nog na over de parkeerplekken voor dit weekend”, zegt Reinders. „En nu krijg je dit. Alles was dus voor niets.”

Afgevoerd

Medewerkers van lunchroom Barnie’s, direct naast Kota Leek, zien Huang rond 10.30 uur in paniek zijn restaurant uit komen. „Hij kwam binnen om ons te waarschuwen.” Een uur later wordt Huang meegenomen door ambulance-broeders. Volgens betrokkenen is hij in shock.

Brandweer

Volgens omstanders ontstond de brand in de keuken. Wat de oorzaak is geweest is nog niet bekend.

De brandweer kwam met vier blusvoertuigen naar Leek. „Het was een uitslaande brand”, zegt brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper. „En omdat de gebouwen hier dicht op elkaar staan hebben we direct groot opgeschaald.”

Om 14.20 uur geeft de brandweer het sein brand meester. De panden naast het restaurant zijn gespaard gebleven. Wel is er flinke waterschade.