Eigenaar coffeeshop in Groningen: 'De dealers stonden hier al telefoonnummers uit te delen'

Een rij voor coffeeshop The Clown in de Folkingestraat in Groningen. Foto: Frits Poelman

Totale chaos bij de coffeeshops in Groningen na het besluit dat ook zij dicht moeten. De klanten maken zich zorgen om hun hasj of wiet, de eigenaren om iets anders: dealers.

‘Gelukt!’ roept Jesse triomfantelijk naar zijn vrienden aan de overkant van de Oude Boteringestraat. Hij heeft hasj gescoord bij coffeeshop Metamorphose. Kort na de bekendmaking tot sluiten staat er een dikke rij, die een uur later nog geen centimeter lijkt ingekort.

Tekst gaat verder onder de video

 

Hoe de avond eruitziet? Blauw

,,Zorgen om mijn voorraad? Neuh, dat niet”, zegt Jesse vrolijk. ,,Maar toen we hoorden dat het dicht ging dachten we wel: snel even wat halen. De dealers zullen het wel druk krijgen, de komende weken.” De gekochte hasj is er vanavond al doorheen, denken Jesse en zijn vrienden. Hoe de avond eruit ziet? ,,Blauw”, grinnikt Joey. ,,Soep in blik eten, genieten van de gekheid.”

Bij coffeeshop Retro aan het Boterdiep zit de deur op slot, de gordijnen hangen voor de ramen. Klanten proberen vergeefs binnen te komen. Binnen blikken de werknemers terug op een bizar uur. ‘Gekkenhuis’. Wat ze normaal verkopen op een gewone avond, vloog er nu in een uur doorheen. Filmpjes van de rijen, tot aan het water, gaan viral.

De eigenaresse, ‘noem me maar G.’, laat op haar telefoon een ander filmpje zien. ,,Dealers. Hier in de rij. Dat hebben ze bij alle coffeeshops gedaan. Dit gaat gewoon niet goed komen”, zucht ze. Dat ook de shops dicht moeten begrijpt ze niet. ,,We houden ons aan alle regels. We hebben geen rookruimte meer, mensen komen hier alleen om te halen. Het is erin en er weer uit. Het risico bij de drogisterijen of de supermarkt is veel groter”, zegt ze.

‘Dealers krijgen nu de overhand’

,,Als je gewoon zegt ‘er mogen niet meer dan tien mensen binnen zijn’, wat is dan het probleem?” Ze haalt haar schouders op. ,,Ik heb niet zo’n probleem met drie weken niks doen. Maar het gaat er niet om wat ik vind, je creëert verkeerde situaties. Het is drie weken hè?” Ze hoopt dat de burgemeester ingrijpt. ,,We hebben een maatschappelijke functie. De dealers krijgen nu de overhand om hun business te ontplooien. Als we straks weer open gaan kunnen we ook weer sluiten.”

Terug naar de Oude Boteringestraat. Hoogkerker Simon stapte na de persconferentie meteen in de auto om nog een voorraadje te scoren. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hem dat -ondanks de rij- gaat lukken. ,,Een paar gram wiet is wel genoeg”, glimlacht hij. Een bezoeker die op het terras een jointje rookt geeft hem gelijk. ,,Als hier niks meer te halen was, was er ook geen rij meer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu