Einde nabij voor Allied Forces Museum in Groningen

Foto: Pixabay/WagnerKiyoshi

Het einde van het Canadian Allied Forces Museum in Groningen is in zicht. Het museum moet per oktober volgend jaar uit het pand zijn dat het jarenlang gratis van de gemeente Groningen in bruikleen kreeg.

In het museum aan de Ulgersmaweg staat oude legervoertuigen. Het is een aantal weekenden per jaar geopend. De stichting kreeg de loods, eigendom van de gemeente, in 2008 in bruikleen voor een periode van tien jaar. Het museum betaalt geen huur en ontvangt geen structurele subsidie.

5000 euro huur

Onderzocht is of de overeenkomt verlengd kon worden tot 2020. De gemeente zegt dat alleen te willen als het museum 5000 euro huur per maand gaat betalen. 

Betaling voor gemeentelijk vastgoed zou vallen onder nieuwe afspraken die de gemeente heeft gemaakt. 

Het museum zegt dat betalen van die huurprijs geen optie is. De toegang is gratis en het museum bestaat vooral bij de gratie van donaties.

Nieuwe plek

De gemeente heeft het museum in contact gebracht met het Museumhuis. Deze organisatie zou kunnen helpen bij verder professionaliseren en vinden van een nieuwe plek.

De gemeente denkt dat de loods al binnen een aantal maanden verhuurd zou kunnen worden aan een andere partij. 'Dit zou 60.000 tot 80.000 euro per jaar opleveren', schrijft het college van burgemeester en wethouders. Inkomsten die de gemeente niet mis wil lopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu