Eindelijk duidelijkheid voor bewoners gaswinningsgebied: de 1581 woningen worden versterkt

Foto: Archief/ANP

Al lange tijd zaten ze in onzekerheid, de bewoners van 1581 huizen in het Groningse gaswinningsgebied. De Nationaal Coördinator Groningen hakt de knoop door: de woningen worden allemaal versterkt.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) baseert de beslissing op een steekproef waarin 181 woningen opnieuw zijn beoordeeld. Wat blijkt? Ze moeten stuk voor stuk worden aangepakt.

Toen bleek dat al deze woningen niet voldoende veilig waren, besloot de NCG niet af te wachten tot alle 1581 huizen zouden zijn onderzocht. Geen extra vertraging meer, aldus de NCG.

Debat in de Tweede Kamer

De steekproef werd uitgevoerd op verzoek van de gemeenten in het gaswinningsgebied, de provincie en het Rijk. Ook het SodM adviseert versterking. De beslissing valt op de vooravond van een debat over de gaswinning in de Tweede Kamer.

Eigenaren van de woningen die nu alsnog zullen worden versterkt, ontvangen deze week een brief van de NCG. De huizen staan in Groningen, Midden-Groningen, Loppersum en Het Hogeland. (De versterking gebeurt op grond van de NPR uit 2015.)

Directeur: Ruimte voor maatwerk

"Wij nodigen de woningeigenaren uit voor een gesprek over de uitvoering van het versterkingsadvies", zegt directeur Peter Spijkerman van de NCG. "Bewoners hebben daarbij altijd ruimte voor maatwerk en keuzes in het proces."

Nieuws

Meest gelezen

menu