De wens van Jaap Spanninga (93) gaat in vervulling: eindelijk gedenkteken in Ter Apel voor vijf Joodse schoolkinderen

Jaap Spanninga (93) heeft vrijdag in Ter Apel een plaquette onthuld die herinnert aan 5 Joodse schoolkinderen. Een grote wens van hem ging zo in vervulling.

Jaap Spanninga vertelt enkele kinderen van De Vlinder over de pas onthulde plaquette.

Jaap Spanninga vertelt enkele kinderen van De Vlinder over de pas onthulde plaquette. Foto: Harry Tielman

Op het plein van de openbare basisschool De Vlinder in Ter Apel heeft Jaap Spanninga vrijdag een voor hem bijzonder en emotioneel moment beleefd.

Hij onthulde er een plaquette die herinnert aan Samuel Levie, Floratiene Levie, Julius Jakob Levie, Greta Vrenkel en Johanna Vrenkel. Vijf Joodse kinderen, tussen 7 en 12 jaar oud, die op 27 november 1942 door de Duitsers werden weggevoerd en nooit terugkeerden.

..En niet alleen zij, ook de andere Joden van Ter Apel werden toen opgepakt’’, zegt Spanninga. Hij herinnert zich die duistere dag goed, hij maakte hem als tiener van 16 mee. Plots waren mannen, vrouwen en kinderen die thuiswaren in het dorp, verdwenen.

Joods monument

De herinneringen aan die novemberdag lieten Spanninga nooit los en begeleidden hem door zijn leven. Hij zette zich in voor de enige overgebleven barak van het Kamp De Beetse bij Sellingen, waar onder anderen Joodse mannen verbleven. Hij hield vele lezingen over dat kamp en de oorlogsjaren in Ter Apel. Hij was ook een drijvende kracht achter de komst van het Joods monument in Ter Apel.

Maar er was nog die andere wens: de Joodse schoolkinderen een gedenkteken geven. ,,De 5 kinderen zaten op een van de twee openbare basisscholen die het dorp toen had’’, aldus Spanninga. ,,Toen ze opgepakt werden, kregen ze al geen les meer, dat mocht niet van de bezetters. Maar ze waren leerlingen van de school en daarom wilde ik graag een gedenkteken bij de huidige openbare school zodat de kinderen van nu ze niet vergeten.’’

Hij maakte zich lang sterk voor zo’n gedenkteken en mocht hem vrijdag, opnieuw een 27 ste november, eindelijk onthullen. Hij deed dat met burgemeester Jaap Velema, in het bijzijn van wethouder Wietze Potze van Westerwolde, de oudste leerlingen en schooldirecteur Anita Klompsma. ,,Ik ben blij met de plaquette’’, zei de laatste. ,,Hij staat aan de rand van het plein zodat ook voorbijgangers hem zien.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu