Eindelijk mogen de kids weer sporten. In Assen, Stadskanaal en heel veel andere plaatsen gaan ze als dartele veulens de wei in

Na zes weken mag de jeugd zich weer uitleven bij de sportclubs. Bij SC Stadskanaal ging dat woensdagavond, ondanks wat onnatuurlijke aanpassingen, boven verwachting goed.

En soort uitsmijters voelen ze zich, de keurig in de clubkleuren gestoken René Beckers en René Nijgh. Hun taak is het om de jeugdspelers van SC Stadskanaal na lange tijd weer welkom te heten op het sportpark. En misschien nog wel belangrijker: om ervoor te zorgen dat de ouders van de voetballers juist níet binnen de hekken komen. Dat is nu eenmaal een van de voorwaarden om zes weken nadat het sportpark vanwege coronamaatregelen op slot ging, weer voorzichtig te mogen beginnen.

‘Maak ze gek’

Beckers is de ontspannen grappenmaker van de twee. Niet voor niets is hij te boeken als zanger en entertainer. ,,Hé jongen! Maak ze gek!”, roept hij een speler van een jaar of 10 na, die met een grote lach op zijn gezicht en de duim omhoog het sportpark op fietst. Nijgh is de serieuze van de twee. Geen wonder, als hoofd opleidingen van de club is hij de man die er op moet toezien dat alle maatregelen goed worden nageleefd.

,,Weet je, ik vind dit oprecht behoorlijk spannend”, zegt Nijgh, als het ene na het andere voetballertje bij zijn ouders uit de auto springt en een sprintje naar de velden trekt. ,,We nemen dit super serieus. We willen hier absoluut geen enkele overtreding van de regels”, zegt Nijgh. Een ding is duidelijk al gelukt: alle spelers hebben gehoor gegeven aan de oproep om zich thuis om te kleden. Want de kleedkamers, die blijven voorlopig op slot.

Pionieren, niet wachten

Bij SC Stadskanaal hebben ze het gevoel dat ze aan het pionieren zijn. Als een van de weinige clubs in de regio wordt hier op de eerste avond dat het weer mag volle bak getraind, met maar liefst elf jeugdteams. De meeste andere verenigingen wachten de meivakantie en nadere regels van de gemeente af. ,,Waarom zouden we nog wachten op de gemeente?”, zegt Nijgh. ,,NOCNSF heeft regels voor sportclubs opgesteld over hoe je de jeugd weer verantwoord kunt laten sporten. Aan de hand daarvan hebben we protocollen opgesteld. Nee, we hebben lang genoeg gewacht.”

Iedereen lijkt er enorm veel zin in te hebben bij de club, die dit jaar een eeuw bestaat, maar het jubileumfeest door de crisis in het water zag vallen. Niet alleen de trainers en de spelers, maar ook de ouders. ,,Hallelujah”, roept Ilse Nevenzel naar de beide Rene’s, als ze haar Salomon (10) afzet. ,,Hij heeft dit zo gemist. Zijn team, zijn trainer, het voetballen zelf. We zijn heel blij dat dit weer begint”, zegt Nevenzel.

Creativiteit van de trainer

Voor sporters jonger dan 13 jaar gelden er eenmaal op het veld geen restricties. Maar de categorie 13 tot en met 18 jaar moet proberen te sporten met 1,5 meter afstand. Erg lastig bij voetbal, hockey of rugby, waar contact maken een cruciaal onderdeel is van het spel. SC Stadskanaal laat het aan de creativiteit van de trainers over om oefeningen te bedenken waarbij iedereen afstand houdt.

Dat lijkt Arnold Kramer (die op de club ‘Barry Hughes’ wordt genoemd, vanwege zijn platte pet) uitstekend te lukken. Hij traint de meiden -13. De meesten zijn 12 of 11, maar omdat een enkeling wel al 13 is, heeft hij voor het hele team een coronaproof training bedacht. Er wordt ingeworpen, geslalomd en afgerond, zonder dat de meiden in elkaars nabijheid hoeven te komen.

Gejuich van haar teamgenoten, als Amy Kerkvliet (13) de bal loeihard in de kruising heeft gehengst. Hard rammen is haar specialiteit. ,,Super leuk om weer te kunnen voetballen”, vindt Amy. ,,Maar gek is het ook, want we kunnen nu geen partijtje spelen en dat is toch wel het mooist. Normaal gesproken geven we elkaar ook steeds high fives en knuffels, maar dat mag allemaal even niet.” ‘Uitsmijter’ René Nijgh staat er aan het eind van de training een heel stuk relaxter bij. ,,Iedereen houdt zich aan de regels”, constateert Nijgh. ,,Morgen weer zo’n dag.”

Boa’s checken FC Assen

Ook bij FC Assen werden woensdagavond al de eerste trainingen voor de jeugd afgewerkt. Hier kwamen gemeentelijke handhavers een kijkje nemen en controleren of de club zich aan de voorschriften hield. Op elke tien spelers moet er een trainer aanwezig zijn en er moet namens de club een corona-opzichter zijn, die toezicht houdt op de voorschriften.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu